Kosovska Kamenica i okolna sela

11. jun 2012.

komentara: 11

Opština Kosovska Kamenica:

Ajnovce, Berivojce, Blato, Boževce, Boljevce, Bosce, Bratilovce, Busovata, Bušince (1975-1991. godine Vušince), Vaganeš, Veliko Ropotovo, Veljeglava (do 1975. godine Velja Glava; 2007. godine podeljena na Gornju Veljeglavu i Donju Veljeglavu), Vrućevce, Glogovce, Gmince, Gogolovce, Gornja Šipašnica, Gornje Karačevo, Gornje Korminjane, Građenik, Grizime (do 1978. godine Grizine), Daždince, Dajkovce, Desivojce, Domorovce, Donja Šipašnica, Donje Karačevo, Donje Korminjane, Drenovce, Đuriševce, Žuja, Zajčevce (do 1975. godine Zajčevac), Kololeč, Koprivnica, Koretin, Kosovska Kamenica (do 1952. godine Kamenica), Kostadince, Krajnidel (do 1980. godine Krajni Del), Kremenata, Kriljevo, Lisocka (1980-1992. godine Lisacka, od 2007. godine ponovo Lisacka), Ljajčić, Lještar, Malo Ropotovo, Marovce, Mešina, Miganovce, Močare, Mučivorce, Novo Selo, Ogošte, Odanovce, Odevce, Oraovica, Pančelo, Petrovce, Polička, Rajanovce, Ranilug, Robovac, Rogačica, Svirce, Sedlare, Strezovce, Strelica, Tirince, Tomance, Toponica, Trstena, Tuđevce, Firićeja (do 1975. godine Firićeje), Carevce, Čarakovce i Šaić (do 1980. godine Šajić, od 2007. godine ponovo Šajić).

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (11)

Odgovorite

11 komentara

  1. Šarko

    Poreklo stanovništva sela Ajanovce, opština Kosovska Kamenica. Prema knjizi Atanasija Uroševića, “Novobrdska Kriva Reka iz 1930. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Šarko

    Selo je na Krivoj Reci. Voda za piće se dobija iz bunara. Topografski su nazivi za njive: Ravan, Venjin Vr”, Baba-Anđin Potok, Glibarski Potok, Kozji Potok, Đalanački Potok, Tirinački Potok, Kriva Reka, Raunovac, Kalabićeva Vodenica; za šume: Slup, Krivača, Glibar, Kulina, Đurđevica. Ostali topografski nazivi: Selište, Kasapnica, Gnilište, Tamnipa, Šljakne, Valjuške.

    Tip sela.
    Selo je razbijenog tipa. Deli se u dve mahale: Ajanovce i Raunovac ili Donje Ajanovce. Udaljenje između mahala je oko 3 km. Kuće su grupisane samo u mahali Ajanovce.

    U hataru sela ima topografski naziv Selište, ali se ništa ne zna o njemu. Šljakne, Valjuške i u Kovanovačkom Potoku ima gomila šljakne. Selo ima i dve porušene crkve, jednu na mestu Ravan koja je bila hram sv. Đorđa i drugu kod mahale Raunovac. Ovu drugu zovu tamnica. Selo je staro, ali bez ijednog starinaskog roda, jer se staro stanovništvo raselilo prilikom “Sadrazemova tarafa” pre 140 godina. Odmah posle toga je naseljeno od novijih doseljenika. Otada je raslo doseljavanjem i priraštajem. 1878 g. se u selu naselilo i malo Arbanasa muhadžira.

    Poreklo stanovništva:

    Srpski rodovi:

    Stojčovci (4 k., sv. Nikola); preseljeni iz Gminca pre 120 godina, ispred Arbanasa.

    Zimparci (7 k., sv. Nikola). Poreklom su od istoimenog roda Ziparca u Mešini. Starinom su iz Mesovića (Marevce). Živeli su malo u Stanilovcu (Firićeje). U Ajanovcu su preseljeni pre 140. godina. Njihovi istoimeni rođaci su se naselili u Mešini.

    Sekulci (12 k., sv. Nikola). Starinom su iz Tikveša u Makedoniji. Pri doseljavanju su se najpre naselili u Kosovici (bušnice), a u Ajanovce preseljeni pre 120 godina.

    Dunđerci (4 k., sv. Luka). Starinom su iz Bobonika (Ogošte), odakle su od Arbanasa preseljeni u Kamenicu, a pre 120 godina prešli u Ajanovce.

    Buzaci (4 k., sv. Arhanđeo), preseljeni iz Močara, od roda Denini, pre 120 godina.

    Kalabići (4 k., sv. Stevan); preseljeni kao čifčije iz Mešine pre 90 godina. Dalja starina im je u Gušterici kod Lipljana, odakle su izbegli od krvne osvete Arbanasa.

    Barimci (1. k., sv. Nikola). Potiču od roda Barimca u Klobukaru. Pre 100 godina su se iz Klobukara iselili u Mešini kao čifčije, a oko 1900. godine, opet kao čifčije, preseljeni u Ajanovce. Starinom su iz Sirinića. Pre 140 godina su doseljeni u Tirince, potom prešli u Novo Brdo i uskoro zatim u Klobukar, Iz Sirinića su se iselili da bi izbegli krvnu osvetu Arbanasa. Osim u Klobukar ima ih u još neka sela u ovoj oblasti.

    Džalići (1 k., sv. Arhanđeo); preseljeni od istoimenog roda iz Grizma u Orane (Jablanicu) ppre 60 godina; u Ajanovce doseljeni 1914 godine. Džalići su doseljeni u Grizmu pre 140 godina iz Sirinića i naseljeni su kao čifčije.

    U Raunovcu ili Donjem Ajnovcu:

    Brljaci (3 k., sv. Nikola); preseljeni iz Kololeča pre 80 godina.

    Kovačevi ili Kovčešaci (1 k., sv. Jovan); preseljeni pre 40 godina iz Tirinica, od istoimenog roda, starina im je iz Bušinca.

    Zlatanovci (2 k., sv. Arhanđeo); preseljeni oko 1900 godine iz Prekovca od roda Gogića, starinom su iz Vidine (mahala u Marevcu).

    Arbanaški muhadžirski rodovi: doseljeni 1878 godine. Vrapca (3 k.), od fisa Krasnića; doseljeni iz Vrapca (Jablanica). Šilova (7 k.), od fisa Sopa, iz Šilova (Jablanica).

    IZVOR: Atanasije Urošević, “Novobrdska Kriva Reka iz 1930.”. Priredio saradnik portala Poreklo Šarko

  2. Maja

    Molim vas za vise informacija o porodici Simonovic i njihovom poreklu, koja zivi u opstini Kosovska Kamenica – Busince

  3. Simonović A.

    Simonovići doseljeni u selu Bušince su došli iz oblasti Šekular,opština Berane,Crna Gora.A poreklom su iz Bjelopavlićke oblasti,opština Danilovgrad,takođe u Crnoj Gori.Ne znam da li su od Simonovića baš iz Danilovgrada,ili onih iz Berana,naselje Beranselo koji su takođe poreklom iz Bjelopavlića.

  4. PLAVSIN PETAR

    U POTRAZI SAM ZA KITANOVIC BOBANOM ,ON JE SLUZZIO VOJSKU SAMNOM PA BIH ZELEO DA GA NADJEM

  5. PLAVSIN PETAR

    ON JE ZIVEO U SELU SVINJAREVO ,PA SAM DOBIJO INFORMACIJU DA JE U OKOLINI KOSOVSKE KAMENICE

  6. Nenad

    Molim za pomoc potrebna mi je loza prezimena Jovanovic iz sela Kololec opstina Kos.Kamenica

  7. Nenad Šajić

    Da li postoje podaci o poreklu naselja Šajići u Kosovskoj Kamenici i da li se zna nešto o stanovnicima tog naselja i njihovoj daljoj sudbini?