Порекло презимена, село Братиловце (Косовска Каменица)

12. јануара 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Братиловце, општина Косовска Каменица  – Косовскопоморавски округ. Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село je на обема долинским странама Рупишког Потока и на левој страни долине Фирићејског Потока.

Воде.

Воду за пиће добија се из бунара.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве: Вуњи Поток, Камениште, Радловац, Потке, Присоје; за шуму: Частава, Црквиште, Стајковац.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Дели се у три махале: Братиловце 8 к. (на десној страни Рупишког Потока), Рупиште 4 к. (на левој страни Рупишког Потока) и Радловац 3 к. (на левој страни Фирићејског Потока). Мухаџири имају 4 куће у махали Рупнцпе и 3 куће у махали Радловац. Удаљења између махала су око пола часа хода. Куће су у српским махалама груписане а у муаџерски нису.

Старине у селу.

На месту Потке сељаци кажу да налазе старе грнце, стари новац и друге старинске ствари. Можда је ту било какво насеље, али се о њему не зна ништа. Старо село је било у Рупнцггу, где је садашња махала Рупиште. Ту су две порушене српске цркве, једна на месту Црквиште, друга у Присоју. Данашња махала Братиловце постала је пре 90 година пресељавањем из Рупишта.

Срба је у Рупишту било још за десетак година, па су се иселили у Костадинце. Године 1878. у Рупиште се насељавају мухаџири. Тад су мухаџнри створили ново насеље и на Радловцу.

Порекло становништва.

Срби живе у махали Братиловце. То је род:

-Денићн или Френци (8 к., св. Никола), старинии из Рупишта. На данашње место пресељени пре 90 година. Френцима их називају зато што су, како кажу, били ‘азг’н (силни).

Мухаџирски родови у Рупишту:

-Шаић (1 к.), од фиса Краснића; досељени из Шаића (Јабланица).

-Лапаштица (2 к.), од фиса Сопа, из Лапаштице (Јабланица).

-Црновр (1 к.), Од фиса Тсача, из Црног Врха (Јабланица).

У Радловцу живи мухаџирски род:

-Мркojа (3 к.), од фиса Краснића, из Мркоње (Јабланица). Сви су мухаџирски родови досељени 1878. године.

ИЗВОР: Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.