Српски ДНК пројекат

4. децембра 2020.

коментара: 0

Српски ДНК пројекат [ENG] представља најважнији подухват Друштва српских родословаца „Порекло”. Пројекат је покренут у септембру 2012. године, а данас спада међу водеће националне пројекте ове врсте у Европи, те међу најразвијеније националне Y-ДНК подухвате у свету. Заснован је на прикупљању и анализи Y-ДНК резултата, добијених кроз појединачна тестирања или научна истраживања, која Српски ДНК пројекат остварује у сарадњи с академском заједницом.

Захваљујући Српском ДНК пројекту до данас је тестирано више од 8.000 појединаца, на основу чијих се резултата установило неколико стотина генетичких родова, који у многим случајевима већ служе као основ свим новим тестиранима. Досадашњи резултати у највећем броју случајева се уклапају у забележена предања о миграцијама одређених родова.

Основу Српског ДНК пројекта чини јединствена софтверска платформа, која има два нивоа приступа, слободни приступ и приступ за чланове Друштва. Овај избор биће понуђен већ самим уласком на сајт, а у зависности од избора нивоа приступа, корисник сајта моћи ће да користи могућности сајта у већем или мањем обиму.

Приказ почетне странице Српског ДНК пројекта

У слободном приступу могуће је видети основне информације о до сада тестираним појединцима, а оне садрже презиме, место порекла по оцу, крсну славу и хаплогрупу с најнижом утврђеном подграном. Приликом претраге резултата, све наведене параметре корисник може користити поједничано или комбиновано, а кликом на дугме Мапа можете видети и тачну позицију резултата на интерактивној Гугловој карти.

Детаљ претраживачког заглавља са попуњеним свим параметрима за претрагу и резултатима претраге

У делу који је доступан искључиво члановима Друштва српских родословаца „Порекло“ (приступ уз корисничко име и лозинку) могуће је користити Српски ДНК пројекат у пуном његовом капацитету. То само у основној претрази подразумева могућност претраге по чак шест нових параметара. Од њих је најважније поменути могућност претраге по SNP позицији тестираног. Осим тога, по одређеним параметрима могуће је задати више вредности, па тако можете претраживати резултате са више слава или више подручја одједном.

Приступ за чланове омогућава и приступ табели Српског ДНК пројекта с маркерима. Табела је организована по узору на ранију табелу Српског ДНК пројекта, али је по својим могућностима додатно унапређена. Тако је поред прегледа резултата по хаплогрупама, сада могуће извршити и преглед на основу славе и подручја. Ипак, оно што је највредније јесте општа претрага табеле, која поред основних параметара за претрагу, даје и могућност претраге резултата само на основу вредности на маркерима.

 

Мени за претрагу резултата према вредностима на маркерима

Као посебна вредност табеле Српског ДНК пројекта истичу се алатке за израчунавање статистичких података. На пројекту постоје два прорачуна за статистуку. Један приказује статистичке податке за регионе, а други статистички преглед по хаплогрупама. Одабиром прегледа по региону добија се карта са исцртаним лингвокултурним регионима, где се кликом на сваки од региона, добија таблица с подацима о заступљености хаплогрупа у означеном региону. У тој таблици дати су подаци о броју тестираних и проценту заступљености хаплогрупа у самом региону као и поређење с истим подацима на нивоу целог пројекта.

Детаљ приказа заступљености хаплогрупа за регион Лике

Одабиром прегледа статистике по хаплогрупи, добија се иста карта, али изнијансирана према заступљености одабране хаплогрупе по регионима. Као и у претходном примеру, поред карте излази и таблица с подацима о броју тестираних у оквиру тражене хаплогрупе, као и процентуалној заступољености хаплогрупе по регионима, као и упоредни проценат заступљености хаплогрупе у целом пројекту.

Детаљ приказа статистике за хаплогрупу N

Треба још поменути да у оквиру Српског ДНК пројекта постоји и одељак са стаблима хаплогрупа. Она се могу затражити на упит о хаплогрупи или одређеној SNP позицији.

Детаљ приказа хапло стабла хаплогрупе I2a

Филогенетичка стабла на Српском ДНК пројекту усклађена су с најновијим подацима водећих светских компанија из области генетичке генелаогије, као и резултатима до којих се дошло у оквиру Српског ДНК пројекта.

Приказ претраге стабла на основу SNP-а

Српским ДНК пројектом руководи Уредништво Српског ДНК пројекта, које тренутно чини једанаест чланова, на челу са шефом Српског ДНК пројекта.

У септембру 2019. године Српски ДНК пројекат је представљен и светској јавности. На међународној IFLA претконференцији, која је одржана у Београду, учествовали су чланови Уредништва Српског ДНК пројекта и Одбора за дигитализацију ДСР „Порекло“. Они су представили функционисање Српског ДНК пројекта кроз тему Дигитална библиотека у служби генетичке генеалогије. [в. MIHICH, Velibor and RAJEVAC, Milan and TODOROVICH, Branko (2019) Digital Library in The Service of Genetic Genealogy]

Flag Counter