Српски ДНК пројекат

7. маја 2020.

коментара: 0

Српски ДНК пројекат је покренут у септембру 2012. године и водећи је подухват те врсте у овом делу Европе, а међу најразвијеним националним ДНК подухватима у свету. Заснован је на сабирању и анализи Y-ДНК резултата, прикупљених кроз појединачна тестирања или научна истраживања, која Српски ДНК пројекат предузима са академском заједницом.

Захваљујући Српском ДНК пројекту до данас је откривено и потврђено на стотине генетичких профила мањих или већих родова, присуство и постотак одређених генетичких хаплогрупа код Срба, а много је јаснија и историја миграција.

Основу Српског ДНК пројекта чини јединствена софтверска платформа, која има два нивоа приступа – слободни и само за чланове Друштва. У слободном приступу могуће је видети основне информације о досад тестираним појединцима (садржи презиме, место порекла по оцу, крсну славу и хаплогрупу). У делу који је доступан искључиво члановима Друштва српских родословаца „Порекло“ (приступ уз корисничко име и лозинку) могуће је видети целокупан резултат (хаплотип) тестираних појединаца, уз низ могућности претраге података и њиховог упоређивања. Осим тога, дата је и могућност статистичких прегледа по различитим основама.

Више о учлањењу у Друштво српских родословаца „Порекло“ можете прочитати ОВДЕ.