Акцијски попуст на књигу „Генетичко порекло Срба Старе Херцеговине” до 28. априла 2024.

18. април 2024.

коментара: 2

У току акције Y-ДНК тестирања поводом Светског ДНК дана, Друштво српских родословаца „Порекло” уз попуст на Y-ДНК тестирање, обезбедило је и попуст на књигу „Генетичко порекло Срба Старе Херцеговине”.

Цена књиге са попустом износи 7.000 динара, уместо редовне која износи 9.900 динара, и важиће до краја акције 28. априла 2024. године.

Књига “Генетичко порекло Срба Старе Херцеговине” плод је шестогодишњег заједничког истраживачког подухвата Друштва српских родословаца “Порекло” и Биолошког факултета у Београду. Овом студијом је обухваћено укупно 1.143 тестираних појединаца, чији су резултати детаљно анализирани и обрађени у засебним чланцима. Књига је у квалитетном, тврдом повезу, енциклопедијског формата, на укупно 1.228 страница.

Под Старом Херцеговином у овој студији подразумеван је простор историјске Херцеговине из периода владавине херцега Стефана Вукчића Косаче (средина 15. века), који обухвата данашњу Херцеговину, северозапад Црне Горе, те делове Србије (долина Лима) и Далмације (Метковић, Имотски). Овај простор је веома важан за разумевање етногенезе Срба на широком подручју – од динарског масива преко Подриња до централне Србије (Шумадије). Због тога су у овој књизи упоређивани резултати тестираних Херцеговаца са Србима на широком простору. Свуда где је то био случај у књизи су наведени и родови ван Херцеговине, за које је утврђено да су генетички повезани са тестираним Херцеговцима. Због тога и не чуди што се у регистру презимена (што је посебан квалитет ове књиге, јер олакшава претрагу) налази преко 2.700 појединачних презимена.

Осим централног дела књиге, којег чине бројни чланци о тестираним родовима, у књизи је дат и богат историјско-археолошки преглед, који обухваћа прве трагове постојања човека на тлу Херцеговине (из периода палеолита) до краја 20. века. Уз то, ради бољег разумевања суштине генетичке генеалогије, књига садржи једноставним речима објашњену суштину примене генетике у истраживању порекла људи.

У додатку књиге по први пут су објављени резултати заједничког подухвата Порекла, Биолошког факултета и Музеја Херцеговине – испитивање посмртних остатака испод стећка у Церници код Гацка на којем је уклесано “Асе лежи кнез Никола Рашковић Дробњак”.

Сви заинтересовани књигу могу да поруче попуњавањем контакт форме у прилогу и уплатом на рачун Друштва српских родословаца “Порекло”.

    Након примљене уплате књига се шаље Пост Експресом, а цену поштарине плаћа прималац приликом преузимања пошиљке.

    НАПОМЕНА: За оне који живе у иностранству важе инструкције потребно је да претходно да се јаве на имејл [email protected], како бисмо прво утврдили цену трошкова поштарине, јер у том случају поштарину је могуће платити искључиво пре слања пошиљке.

    Flag Counter

    Коментари (2)

    Одговорите

    2 коментара

    1. Друг члан

      Књига је прескупа.

      • Јовица Кртинић

        Свесни смо да је и овај износ с попустом (од 7.000 динара) превише за много оних који би желели да купе нашу књигу. Исто тако смо свесни да је у ову књигу уложен огроман рад и да она својим садржајем и обимом (1.228 страница) вреди много више од исказаног износа. Довољно је да прегледате садржај књиге који је приложен у овом чланку па ће вам бити јасније о чему говоримо. Друго, да бисте могли оценити да ли је књига прескупа свакако претходно треба да се мало боље обавестите, а можда је најбоље да то учините прегледом неког од снимака њеног представљања. Овде вам дајемо линк ка београдском представљању књиге: https://www.youtube.com/watch?v=147JEJy-K_I&t=19s