О нама

Портал Порекло основан је 1. фебруара 2012. са идејом да постане свеобухватна база података о пореклу презимена, имена, насеља и становништва у местима Србије, као и на целом простору бивше Југославије. Посебну пажњу посвећујемо исељеним сународницима, којима су посредством наших страница учињене доступним бројне вредне информације.

У оквиру портала, септембра 2012. године покренут је Српски ДНК пројекат, који у правом смислу представља пионирски подухват. На страници Српског ДНК пројекта до данас је евидентирано преко 3500 особа које су урадиле Y-ДНК анализу, односно установиле своје прапорекло по мушкој линији. Ова база података постала је референтна за истраживаче у региону и свету, а чланци који се позивају на наше податке и анализе објављују се у стручним часописима.

Од 8. октобра 2013. портал Порекло је значајно унапређен, и визуелно и садржајно, а прилагођен је и корисницима који на наше странице долазе преко андроид телефона или таблет рачунара.

*   *   *

Портал Порекло основала је група ентузијаста окупљена у Друштву српских родословаца „Порекло”, са седиштем у Београду.

Циљеви нашег Друштва су:

– Прикупљање грађе о пореклу презимена, о настанку насеља и њиховом становништву, о народним и верским обичајима, о истраживањима генетског порекла појединаца;

– Документовање и публиковање прикупљене грађе у електронској и штампаној форми;

– Неговање и очување културног и националног идентитета, као и промовисање највреднијих достигнућа из историје појединаца, народа и државе;

– Подстицање употребе ћириличног писма у свакодневној комуникацији, као и српског језика, са свим његовим дијалектолошким, локалним карактеристикама;

– Организовање едукативних скупова, саветовања, семинара на којима би се подстицала и подизала свест о значају прикупљања родословних и осталих сродних података, важних за идентитет појединца и заједнице;

– Остваривање сарадње са научном заједницом, као и са сродним институцијама владиног и невладиног карактера, у правцу унапређења и популаризовања генеалошких и етнолошких тема у широј јавности.

Ради остваривања својих циљева, Друштво нарочито:

– Прикупља и обрађује научну, стручну, али и лаичку литературу;

– Обавља разговоре са појединцима, који су чувари и преносиоци народних предања;

– Фото и видео документује личности, објекте и пределе од значаја за родословна и остала истраживања.

 

У наредном периоду појачаћемо рад Друштва по свим наведеним тачкама.

Придружите нам се!

 

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Светолик Вешић

    Видим да имате необична презимена а наше презиме је јединствено уникатно. И нисам га нигде у вашим објашњењима нашао. Наша фамилија живи у Метковићу код Богатића у Мачви и сви Вешићи у старој Југославији потичу из Метковића и сви су од истих предака. Који се налазе у Турским пореским књигама.

  2. Zoran Ivković

    Poštovani.
    Moj deda po ocu je Sunturlić, sticajem okolnosti ne nosimo to prezime. Nigde ne mogu da pronađem poreklo prezimena Sunturlić.
    Ukoliko imate informacija, molio bih Vas da to podelite sa mnom. Hvala u napred.