Порекло презимена, село Жуја (Косовска Каменица)

9. фебруара 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Жуја, општина Косовска Каменица – Косовскопоморавски округ. Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Положај села.

Село је поред старе српско-турске границе, између Белог Камена и Орман Тепета.

Воде.

Воду за пиће добија из извора и чесама.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве и шуму: Гури Бард (Бели Камен), Крони т’Арве (Извор код Њива), Кула Чардакут (Чардакова Кућа), Орман Teпe.

Тип села.

Ceлo је разбијеног типа. дели се у две махале: Исеиовић и Ајдаровић. Називи махале су по старијим арбанашким родовима у њима. Удаљење између махала је око четврт часа хода. Куће у махалама нису груписане.

Постанак и име села.

Арбанаси су при досељавању пре 140 год. затекли село у коме су живели Срби. Они су се тада почели расељавати (Жујанци у Каменици и Робовцу су старином из Жује). Село се раније звало Церка. Арбанаси су му променили име и дали име села одакле су досељени. Сами Арбанаси кажу да се у турским судским и административним књигама и списковима све до краја турске владавине село записивало под старим именом – Церка. Од досељења Арбанаса село је расло прираштајем и досељавањем. Године 1878. су се у њему настанили и мукаџири.

Порекло становништва.

Родови:

-Исеиовић (5 к.), су од фиса Краснића; досељени из Жује у Малесији пре 140 година.

-Ајдаровић (7 к.), су од фиса Краснића; досељени ускоро за својим саплеменицима из истог места.

-Маровц (3 к.), су од фиса Краснића; досељени 1878 г. из Маровца (Јабланица) као мухаџири.

-Шаић (2 к.) су од фиса Краснића; досељени као мухаџири 1878. године из дела села Шаића који је после разграничења остао у Србији.

ИЗВОР: Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.