Порекло презимена, село Шаић (Косовска Каменица)

9. фебруар 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Шаић, општина Косовска Каменица – Косовскопоморавски округ. Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Положај села.

Село је поред старе српско–турске границе, око изворишта Жујског Потока.

Воде.

Воду за пиће добија из чесама.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве и шуму: Ториица, Гури Бард (Бели Камен), Шаварииа, Шпати Жујес (Жујска Коса), Равши т’Вораве (Гробљанска Раван), Шпијат Моћме (Старе Куће).

Тип села.

Село је разбијеног типа. дели се у две махале: Таировић и Османовић. Називи махала су по старијим арбанашким родовима. Удаљење између махала је око 20 минута хода. Куће у махалама нису груписане.

Постанак села.

Арбанаси кажу да њихови преци при досељавању пре 140 година нису затекли село; за отварање њива морали су крчити шуму и лугове. Од досељавања Арбанаса село је расло прираштајем. Село је једним делом било у сливу Јабланице. По разграничењу 1878. године тај је део остао у Србији и до другог светског рата се под истим именом рачунао као заселак у општини равно6ањској, среза јабланичког.

Порекло становништва.

Године 1919. у селу су се настаниле три мухаџирске куће, које су дотле као чнфчије биле у оближњим селима.

Родови:

-Таировић (9 к.) и:

-Османовић (5 к.), су од фиса Краснића; досељени из Малесије пре 140 година.

-Бувца (2 к.), су од фиса Сопа; као мукаџири исељени из Бувца (Јабланица) у Лисоцку, где су били чнфчије. У Шаић досељени 1919. године на купљено имање.

-Пороштиц (1 к.), су од фиса Сопа; исељен као мухаџир 1878 г. из Пороштице (Јабланица) у Ђуришевце, где је био чифчија. У Шаић дошао на купљено имање 1919. године.

ИЗВОР: Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.