Poreklo prezimena, selo Šaić (Kosovska Kamenica)

9. februar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Šaić, opština Kosovska Kamenica – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Položaj sela.

Selo je pored stare srpsko–turske granice, oko izvorišta Žujskog Potoka.

Vode.

Vodu za piće dobija iz česama.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive i šumu: Toriica, Guri Bard (Beli Kamen), Šavariia, Špati Žujes (Žujska Kosa), Ravši t’Vorave (Grobljanska Ravan), Špijat Moćme (Stare Kuće).

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. deli se u dve mahale: Tairović i Osmanović. Nazivi mahala su po starijim arbanaškim rodovima. Udaljenje između mahala je oko 20 minuta hoda. Kuće u mahalama nisu grupisane.

Postanak sela.

Arbanasi kažu da njihovi preci pri doseljavanju pre 140 godina nisu zatekli selo; za otvaranje njiva morali su krčiti šumu i lugove. Od doseljavanja Arbanasa selo je raslo priraštajem. Selo je jednim delom bilo u slivu Jablanice. Po razgraničenju 1878. godine taj je deo ostao u Srbiji i do drugog svetskog rata se pod istim imenom računao kao zaselak u opštini ravno6anjskoj, sreza jablaničkog.

Poreklo stanovništva.

Godine 1919. u selu su se nastanile tri muhadžirske kuće, koje su dotle kao čnfčije bile u obližnjim selima.

Rodovi:

-Tairović (9 k.) i:

-Osmanović (5 k.), su od fisa Krasnića; doseljeni iz Malesije pre 140 godina.

-Buvca (2 k.), su od fisa Sopa; kao mukadžiri iseljeni iz Buvca (Jablanica) u Lisocku, gde su bili čnfčije. U Šaić doseljeni 1919. godine na kupljeno imanje.

-Poroštic (1 k.), su od fisa Sopa; iseljen kao muhadžir 1878 g. iz Poroštice (Jablanica) u Đuriševce, gde je bio čifčija. U Šaić došao na kupljeno imanje 1919. godine.

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.