Poreklo prezimena, selo Žuja (Kosovska Kamenica)

9. februar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Žuja, opština Kosovska Kamenica – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Položaj sela.

Selo je pored stare srpsko-turske granice, između Belog Kamena i Orman Tepeta.

Vode.

Vodu za piće dobija iz izvora i česama.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive i šumu: Guri Bard (Beli Kamen), Kroni t’Arve (Izvor kod Njiva), Kula Čardakut (Čardakova Kuća), Orman Tepe.

Tip sela.

Celo je razbijenog tipa. deli se u dve mahale: Iseiović i Ajdarović. Nazivi mahale su po starijim arbanaškim rodovima u njima. Udaljenje između mahala je oko četvrt časa hoda. Kuće u mahalama nisu grupisane.

Postanak i ime sela.

Arbanasi su pri doseljavanju pre 140 god. zatekli selo u kome su živeli Srbi. Oni su se tada počeli raseljavati (Žujanci u Kamenici i Robovcu su starinom iz Žuje). Selo se ranije zvalo Cerka. Arbanasi su mu promenili ime i dali ime sela odakle su doseljeni. Sami Arbanasi kažu da se u turskim sudskim i administrativnim knjigama i spiskovima sve do kraja turske vladavine selo zapisivalo pod starim imenom – Cerka. Od doseljenja Arbanasa selo je raslo priraštajem i doseljavanjem. Godine 1878. su se u njemu nastanili i mukadžiri.

Poreklo stanovništva.

Rodovi:

-Iseiović (5 k.), su od fisa Krasnića; doseljeni iz Žuje u Malesiji pre 140 godina.

-Ajdarović (7 k.), su od fisa Krasnića; doseljeni uskoro za svojim saplemenicima iz istog mesta.

-Marovc (3 k.), su od fisa Krasnića; doseljeni 1878 g. iz Marovca (Jablanica) kao muhadžiri.

-Šaić (2 k.) su od fisa Krasnića; doseljeni kao muhadžiri 1878. godine iz dela sela Šaića koji je posle razgraničenja ostao u Srbiji.

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.