Порекло презимена, село Бусoвата (Косовска Каменица)

19. јануара 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Бусoвaта (по књизи Бусовато), општина Косовска Каменица  – Косовскопоморавски округ. Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је на коси Ширина, на источној падини Бусоватског Рида.

Воде.

Воду за пиће добија из извора, чесама и бунара.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве: Чука Петрит (Петрова Чука), Ливада Јовкичит (Јовкићева Ливада), Крши Вогељ (Мали Крш), Крши Maл (Велики Крш); за шуму: Јабуковица, Ширина, Чука, Фуша Огичит (Овново Поље).

Тип села.

Село је разбијеног типа. Дели се у три махале: Маал Епр (Горња Махала) или Маала Мамутовић, Маала Дураковић и Маала Селимовић. Куће у махалама су прупнсане. Удаљења између махала су око 300 м.

Постанак села.

Арбанаси веле да њихови преци нису затекли село при досељавању, већ да је место садашњег села и већи део поља био под шумом. Један део поља су, веле, обрађивали Срби суседног села Мигановца. Сада у селу живе само Арбанаси.

Родови:

-Мамутовићи (25 к.);

-Дураковићи (18 к.) и:

-Селимовићи (16 к.), сви од фиса Шаље. Постали од три брата који су се пре 170 година доселили из Северне Арбаније. При сеоби су се прво населили у Брњнци (Косово), потом прешли у Прилепницу (Г. Морава). Њу су због „Татара“ напустили и прешли у Крнву Реку. Настанили су се у Зарбинцу, али им се не допадне земља и пређу у Каменицу. Најзад и њу напусте „због врућине” и населе се у Бусовату. Досељени су као католици, па су ускоро прешли у ислам. Дуго су се у Бусовату занимали сточарством.

-Оран (4 к.), од фнса Краснића; досељени 1878. године  из Орана (Јабланица), као мухаџир.

ИЗВОР: Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.