Poreklo prezimena, selo Busovata (Kosovska Kamenica)

19. januar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Busovata (po knjizi Busovato), opština Kosovska Kamenica  – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je na kosi Širina, na istočnoj padini Busovatskog Rida.

Vode.

Vodu za piće dobija iz izvora, česama i bunara.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Čuka Petrit (Petrova Čuka), Livada Jovkičit (Jovkićeva Livada), Krši Vogelj (Mali Krš), Krši Mal (Veliki Krš); za šumu: Jabukovica, Širina, Čuka, Fuša Ogičit (Ovnovo Polje).

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Deli se u tri mahale: Maal Epr (Gornja Mahala) ili Maala Mamutović, Maala Duraković i Maala Selimović. Kuće u mahalama su prupnsane. Udaljenja između mahala su oko 300 m.

Postanak sela.

Arbanasi vele da njihovi preci nisu zatekli selo pri doseljavanju, već da je mesto sadašnjeg sela i veći deo polja bio pod šumom. Jedan deo polja su, vele, obrađivali Srbi susednog sela Miganovca. Sada u selu žive samo Arbanasi.

Rodovi:

-Mamutovići (25 k.);

-Durakovići (18 k.) i:

-Selimovići (16 k.), svi od fisa Šalje. Postali od tri brata koji su se pre 170 godina doselili iz Severne Arbanije. Pri seobi su se prvo naselili u Brnjnci (Kosovo), potom prešli u Prilepnicu (G. Morava). Nju su zbog „Tatara“ napustili i prešli u Krnvu Reku. Nastanili su se u Zarbincu, ali im se ne dopadne zemlja i pređu u Kamenicu. Najzad i nju napuste „zbog vrućine” i nasele se u Busovatu. Doseljeni su kao katolici, pa su uskoro prešli u islam. Dugo su se u Busovatu zanimali stočarstvom.

-Oran (4 k.), od fnsa Krasnića; doseljeni 1878. godine  iz Orana (Jablanica), kao muhadžir.

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.