Порекло презимена, село Доња Шипашница (Косовска Каменица)

3. фебруара 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Доња Шипашница, општина Косовска Каменица – Косовскопоморавски округ. Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Положај села.

Село је у равници на левој обали Десивојске Реке.

Воде.

Воду за пиће добија из бунара.

Земље и шуме.

Топографски су називи: Жерљкарннк, Смоиице, Јаруге„ Ледиие, Пећиновице, Конопљиште, Селиште, Песиште.

Тип села.

Село је збијеног типа. Дели се у Горњу и Доњу Махалу, раздвојене уздужном улицом.

Постанак села.

Село је старо и у њему има још стариначких родова. Село је на јпре било на месту Селиште. Ту су живели садашњи стариначки родови и неки од родова ранијих досељеника. Доцније је било премештено на место Песиште и најзад пре стотину и више година премештено на садашње место. Село је расло прираштајем и досељавањем.

Порекло становништва.

Родови:

-Ђорђијанци (1 к., св. Петка), су старинци.

-Трајковићи (1 к., св. Арханђео), су старинци.

-Митровци (4 к., св. Арханђео); су давни досељеници из Буиушевца (врањског).

-Јанковци (3 к., св. Никола). Старииом су из Десивојца, одакле су пре 150 година због арбанашког зулума исељени у Копривницу. Неке куће њихова рада су се тад иселиле у Пољаницу а неке у Словињу (Косово). Из Копривнице су се опет од Арбанаса пре 80 година иселили у Чараковце, а пре 55 година, кад су Арбанаси из села Дојковца извршили убиство над једним њиновим укућанином, преселили се у Доњу Шнпашницу.

-Ковачевићи или Моравци (5 к., св. Никола); досељени од рода Танасковића из Ранилуга (Изморник) пре 110 година. Даља старина им је у прилепском крају.

-Доморовчани (2 к., св. Лазар). Старином су од рода Милачића у Ранилугу (Изморник), који је пореклом из Црне Горе. У Доњу Шипашницу су досељени пре 70 година из Доморовца (Изморник), по чему им је и презиме. У Доморовцу су живели око 40 година.

-Петковићи (1 к., св. Никола); пресељени из Рогатице пре 110 година.

-Гаџићи (2 к., св. Никола); Пресељенн из истоименог рода у Чараковцу око 1905. године.

-Веселиновићи или Поповићи (1 к., св. Илија). Старином су из Гунцата у призренском крају, одакле су се пре 140 година због арбанашког зулума и притиска да пређу у ислам иселили у Горње Кормињане (Изморник). У доњу Шипашнииу су досељени пре 85 година због нове парохије, као свештеничка кућа.

-Јованци (1 к., св. Арханђео); су пресељени као чнфчије 1907 г. из Кололеча.

-Јовановић (1 к., св. Арханђео); досељен на купљено имање 1916 г. из Богојевца (лесковачког).

Цигански-ромски родови:

-Марковићи, 2 к. (1 к. муслиманска а 1 к. православна са славом си. Василија и св. Атанасија). Муслиманска кућа је из православља прешла у ислам око 1880 г. зато што је домаћин куће заволео неку муслиманску Циганку и ожеино се њоме. Доцније је око 1900. год. и друга кућа прешла у ислам, али се 1914. године вратила у православље.

-Бајринци (2 к.), сродници циганског рода Марковића. У ислам су прешли пре 90 година. Оба рода су у Доњој Шипашници настањена пре 100 година. Даље порекло им се не зна.

 ИЗВОР: Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.