Порекло презимена, село Кололеч (Косовска Каменица)

3. фебруара 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Кололеч, општина Косовска Каменица – Косовскопоморавски округ. Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Положај села.

Село је поред Огошке Реке, на њеној десној страни.

Воде.

Воду за пиће добија из бунара.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве: Дуги Дел, Вијана, Китка; за шуму: Чуклавица, Девојачка Чука.

Тип села.

Село је збијеног типа. Дели се у четири махале: Горњу, Средњу, Доњу (у равници) и Поточку (на западу, уз поток).

Остали подаци о селу.

Око села нема трагова старијих насеља. Исто тако у селу нема старинаца и не зна се да ли су старији досељеници затекли село. Од досељења првих досељеника село је расло прираштајем и досељавањем. У селу живе само Срби.

Порекло становништва.

Родови:

-Ђорговци (19 к., св. Никола). Старином су из Конопнице (Кривопаланачке), одакле су се доселили пре 260 година због „бозгуна”. Ово су најстарији досељеници.

-Печиновци (6 к., св. Никола), други по старости досељавања. Досељени су из Дупнице (Врањске).

-Јовинци (3 к., св. Арханђео); пресељени пре 120 година из Алгуње (кумановске).

-Милошовци (1 к., св. Арханђео); пресељени из Горње Шипашнице пре 140 година.

-Мешинци (7 к., св. Арханђео). Старином су из кривопаланачког краја, одакле су пре 170 година досељени у Мучиворце. Потом су живели у Мешини и Копривници, а у Кололеч прешли пре 120 година.

-Здравковци (2 к., св. Никола); пресељени из Десивојца пре 150 година као и Јанковцн у Доњој Шипашници, јер су један род.

-Дунчини (2 к., св. Арханђeо). Старином су из Горње Шнпашнице, одакле су се, по арбанашком досељавању у њу, иселили у Доњу Шипашницу. У Кололеч су прешли пре 80 година.

-Косовљанци (2 к., св. Никола). Старином су са Косова. Живели су у Косовици (Бушинце), одакле су пре 70 година исељени, кад су се тамо настанили мухаџири.

ИЗВОР: Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.