Порекло презимена, село Рајановце (Косовска Каменица)

27. јануара 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Рајановце, општина Косовска Каменица – Косовскопоморавски округ. Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Положај села.

Село је на источном подножју Рајановачке Чуке, око изворишта Рајановачиог Потока.

Воде.

Воду за пиће добија се из бунара и извора.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њине: Чука, Селиште, Глобарица, Топуз, ·Пећинова Ливада, Радановце; за шуму: Рид, Било, Шипот, Зли До.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Дели се у две махале чији су називи по родовима који у њима живе. Удаљење између махала је око 200 м. Куће у махалама су груписане.

Старине у селу.

На месту Селиште се познају трагови неког ранијег насеља, само се ништа не зна о њему. На месту Радановце, које је 1 км. јужније од Старог Прилепца, зна се да је било велико село Радановие. Помиње се 1381 год. У близини, на месту Зли До, налазе се рушевине цркве св. Ђорђа.

Постанак села.

Садашње село је за двадесетак минута хода источно од старог Радановца, а основано је пре 180 година.

Порекло становништва.

Родови:

-Урошовци (10 к., св. Никола). Старином су из Велике Хоче (призренске), одакле су преци побегли од крвне освете. Прво су се доселили у Станишор (Горња Морана), потом прешли у Ропотово (Изнорник) и пре 200 година у Рајановце. Село нису затекли.

-Ивановци (16 к., св. Никола): су досељени из врањског краја после Урошоваца.

ИЗВОР: Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.