Порекло презимена, село Љајчић (Косовска Каменица)

12. фебруара 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Љајчић (по књизи Лајчић), општина Косовска Каменица – Косовскопоморавски округ. Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Положај села.

Село се северозападно од Вељеглаве, исто као и Вељеглава, појасасто пружа широм целе долине Десивојске Реке. Положај кућа је врло различит: на брдима, косама и у долинама потока и саме реке.

Воде.

Воду за пиће добија се из извора.

Земље и шуме.

Toпографски су називи за њиве: Жари, Гагица, Игдиљ, Роб, Река.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Дели се у четири махале: Буњак, Алидаковит, Роб и Дзудзак. Називи махала су по старијим досељеничким родовима. Куће у махалама-су различито разбацане. Удаљења између појединих група кућа су око 15 минута хода.

Историјат.

Године 1434. се помиње неки Бранко Леочи (?) из околине Новог Брда. Могуће да је село прозвано по презимену овог лица, ако ово лице није носило презиме по селу у коме је живело.

Постанак села.

Арбанаси су при досељењу затекли село у коме су живели Срби и који су се потом раселили. У селу Сурдулу у Врањској Пчињи живи род Лејинци, који се из овог села (из „Лејачића”) иселио од арбанашког зулума). Од досељења Арбанаса село је расло прираштајем и досељавањем.

Порекло становништва.

Родови:

-Роб (13 к.), су од фиса Краснића; досељени пре 170 година из Малесије

-Дзудзак (9 к.) су од фиса Красиића; пресељени из истоименог рода у Лисоцки пре 140 година.

-Буњак (4 к.) су од фиса Краснића; пресељени из истоименог рода у Лисоцки пре 110 година.

-Алидаковит (28 к.); су поисламљени и поарбанашени Срби. Досељени са Косова за арбанашким родом Буњак у Десивојцу, јер су их Турци почели злостављати што су јатаковали и помагали Буњаке док су били на Косову да убију „кајмакама” у Приштини. Досељени су као православни, па су доцније прешли у ислам. Нису ушли ни у један арбанашки фис.

-Гагица (5 к.), су од фиса Хота; досељени 1878. године као мухаџирн из Гагинца (Јабланица)

-Миоц (1 к.), су од фиса Хота; мухаџири из Миовца (Пољаница).

-Липовиц (10 к.), су од фиса Хота; мухаџири из Липовице (Јабланица).

ИЗВОР: Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.