Poreklo prezimena, selo Ljajčić (Kosovska Kamenica)

12. februar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Ljajčić (po knjizi Lajčić), opština Kosovska Kamenica – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Položaj sela.

Selo se severozapadno od Veljeglave, isto kao i Veljeglava, pojasasto pruža širom cele doline Desivojske Reke. Položaj kuća je vrlo različit: na brdima, kosama i u dolinama potoka i same reke.

Vode.

Vodu za piće dobija se iz izvora.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Žari, Gagica, Igdilj, Rob, Reka.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Deli se u četiri mahale: Bunjak, Alidakovit, Rob i Dzudzak. Nazivi mahala su po starijim doseljeničkim rodovima. Kuće u mahalama-su različito razbacane. Udaljenja između pojedinih grupa kuća su oko 15 minuta hoda.

Istorijat.

Godine 1434. se pominje neki Branko Leoči (?) iz okoline Novog Brda. Moguće da je selo prozvano po prezimenu ovog lica, ako ovo lice nije nosilo prezime po selu u kome je živelo.

Postanak sela.

Arbanasi su pri doseljenju zatekli selo u kome su živeli Srbi i koji su se potom raselili. U selu Surdulu u Vranjskoj Pčinji živi rod Lejinci, koji se iz ovog sela (iz „Lejačića”) iselio od arbanaškog zuluma). Od doseljenja Arbanasa selo je raslo priraštajem i doseljavanjem.

Poreklo stanovništva.

Rodovi:

-Rob (13 k.), su od fisa Krasnića; doseljeni pre 170 godina iz Malesije

-Dzudzak (9 k.) su od fisa Krasiića; preseljeni iz istoimenog roda u Lisocki pre 140 godina.

-Bunjak (4 k.) su od fisa Krasnića; preseljeni iz istoimenog roda u Lisocki pre 110 godina.

-Alidakovit (28 k.); su poislamljeni i poarbanašeni Srbi. Doseljeni sa Kosova za arbanaškim rodom Bunjak u Desivojcu, jer su ih Turci počeli zlostavljati što su jatakovali i pomagali Bunjake dok su bili na Kosovu da ubiju „kajmakama” u Prištini. Doseljeni su kao pravoslavni, pa su docnije prešli u islam. Nisu ušli ni u jedan arbanaški fis.

-Gagica (5 k.), su od fisa Hota; doseljeni 1878. godine kao muhadžirn iz Gaginca (Jablanica)

-Mioc (1 k.), su od fisa Hota; muhadžiri iz Miovca (Poljanica).

-Lipovic (10 k.), su od fisa Hota; muhadžiri iz Lipovice (Jablanica).

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.