Порекло презимена, село Топоница (Косовска Каменица)

27. јануара 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Топоница, општина Косовска Каменица – Косовскопоморавски округ. Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Положај села.

У области Криве Реке ово је последње село на Кривој Реци у њеном доњем току.

Воде.

Воду за пиће добија из бунара.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве: Конопљишта, Пировина, Турнепе (Грљица), Градевц, Фуша (Поље); за шуму: Болушннца, Варде, Прони Демес (Демин Поток).

Тип села.

Изузев нове насељеничке куће које су северно од села, на ранијој утрнии, село је збијеног типа. Дели се на четири махале: Маала Поштр (Доња Махала), Шеиновић, Исмаиловић и Зуба. Осим Доње Махале називи осталих махала су по најугледнијим родовима у њима.

Постанак села.

По предању село је старо. У њему су Арбанаси пре 240 година (8 појасева) затекли Србе као чнфчије који су се доцније раселили. До пре 60 година у селу је било Срба (Нојинци у Доморовцу у Изморнику). Село је потом расло досељавањем и прираштајем.  Године 1928. је на сеоској утрини насељено 6 српских кућа.

Порекло становништва.

Родови:

-Суљовић (8 к.), од фиса Круе Зи, братства Мурина. досељени су пре 240 година из Северне Албаније.

-Јанузовић (5 к.), од истог фиса и братства; досељени ускоро за првим.

-Љатифовит (17 к.);

-Шеиновић (6 к.), и:

-Исмаиловић (11 к.), од истог фиса и братства; досељени за Суљовићима и Јанузовићима по позиву.

-Зуба (18 к.) од фиса Тсача; досељени из Северне Албаније пре 200 година.

-Еминовић (6 к.) од фиса Шаље: пресељени из Кончуља (Изморник) пре 70 година на имање које су добили у мираз. Даља старина у Северној Албанији.

Родови колониста:

-Перишићи (2 к., Петковдан). Старином  су из Бобовиика (Огоште); живели су потом у многим криворечкии селима као чифчи је. Око 1890 год. су се иселили у Србију и живели у Равној Бањи (Јабланица). У Топоницу су досељени 1928. године.

-Стефановићи (1 к., св. Арханђео); досељени 1928 г. из Рамне Бање (Јабланица), где су живели око 25 година. даља старина у Рожданцу (врањском).

-Стојиљковићи (1 к., св. Јован); досељени 1928. године из Радевца (Јабланица),  где су живели 10 година. даља старина у Рамној Реци (Пољаница).

-Недељковићи (1 к., св. Јован); досељени 1928. године из Радевца (Јабланица).

-Савићи (1 к., св. Јован); су досељени 1928. године из Сијарине (Јабланица).

У селу живи и 10 кућа Цигана-Рома муслимана. Од њих само 4 куће имају своје зграде за становање. Остали станују по арбанашким кућама под кирију. Занимају се земљорадњом, обрађујући њиве Арбанаса овог села као наполичари. Неки су досељени пре 40, неки пре 50, а неки пре 70 година и то из Изморника и Прешевске Моравице.

ИЗВОР: Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.