Порекло презимена, село Костадинце (Косовска Каменица)

7. јануара 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Костадинце, општина Косовска Каменица  – Косовскопоморавски округ. Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је у долини Костадиначке Реке по косама с обеју страна реке. Мухаџирске куће су северно од села на месту Мегура.

Воде.

Воду за пиће добија се из извора.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве: Прошнште, Бачевина, Чукље, Гробље или Чифутско Гробље; за шуму: Ристова Чука, Магура.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Без мухаџирских кућа дели се у две махале: „отуд и одовуд реку“. Удаљење између махала је око километар. Куће у овим махалама су груписане. Мухаџирске куће су на 1 час хода северно од села и нису груписане. По месту на коме је, мухаџирска се махала зове Магура.

Старине у селу.

На месту Гробље познаје се неко старо гробље. Неки га називају Чифутско Гробље. У његовој близини, више садашњег села, а на месту Суљина Ливада, пре 140 година се раселило српско насеље са око 80 кућа. И сада се познају трагови тога насеља.

Постанак села.

У то време, пре око 140 година, на месту садашњег села је подигнуто ново насеље од нових досељеника. Мухаџирска махала је постала 1878 год. од досељених Арбанаса мухаџира из Србије.

Порекло становништва.

Родови:

-Королејци (15 к., св. Никола), старинцн. Мишљење о пореклу овог рода изнето је у општем делу ое књиге, у одељку о етнобиолошким процесима, код примедбе 89*.

-Раденковци (3 к., св. Арханђео): пресељени из Рупишта (Братиловце) пре 80 година.

Арбанашки мухаџирски родови:

-Дрводељ (2 к.), од фиса Бериша; досељен из Дрводеље (Јабланица).

-Маровц (4 к.), од фиса Бериша, из Маровца (Јабланица).

-Бајре (4 к.), од фиса Хота, из Варја (лесковачког). Сви су досељени 1878. год.

*У овоме се роду неки чланови одликују тамном бојом кожекао у Цигана, али је ,ишљење да овај род потиче од старих балканских Влаха, можла баш оних Влаха Костадиноваца који се помињу у дечанској повељи,89 по којима се можда и зове садашње село овог рода. Избегавање брачних веза с њима од стране Срба је, верујем, наставак оне познате средњевековне забране брачног мешања Срба и Влаха.

ИЗВОР: Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.