Порекло презимена, село Петровце (Косовска Каменица)

25. октобар 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Петровце, општина Косовска Каменица – Косовскопоморавски округ. Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и тип села.

Петровце је на ивици изморничке равнице, у подножју брда Старца. Један део села се пење мало уз брдо.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве: Лаћанац, Дубље, Блато, Голи Рид, Чука и Раскрсје; за шуму: Чука.

Тип села.

Село је збијеног типа. Подела на махале је по највећим родовима који у њима живе. Такве су две махале: Дафинића и Поповска Махала.

У селу су већином досељенички родови, но и најстарији међу овима су затекли село и српско становништво у њему, чији су неки родови изумрли, а неки и сада живе.

Порекло становништва.

Родови:

-Маљушовци (3 к., св. Андреја), старинци.

-Коларци (2 к., св. Андреја), старинци.

-Клепићи (2 к., св. Петка), старинци.

-Ђерекарци (5 к., св. Андреја), досељени због зулума пре 140 година из Ђерекара у Горњој Морави. Прадеда данашњих стараца је у Ђерекару сваке године ловио „дугање“ (соколове) и слао цару. А зато је имао ферман да не плаћа десетак. Турци су им доцније поништили овај ферман.

-Џомићи, старо презиме Катанићи (3 к., св. Арханђео). Џомићима су доцније прозвани по некој баби Џоми. Старином су из Васојевића у Црној Гори; досељени пре 160 година и најпре живели мало у Сапару.

-Дафинићи (9 к., св. Никола). Старина им је у Заскошнику код Билинца, одакле су пресељени у Петровце кад се Заскошник раселио. Њих су овде прихватили Ђерекарци.

-Половци или по старом презимену Леваковићи (8 к., св. Никола). Старином су из Ораховице (Прешево), одакле су одбегли у Лесковац да им Арбанаси не уграбе сестру. Потом су прешли у Врање и најзад пре 120 година у Петровце; прихватили су их Џомићи и уступили им зграде и земљу.

-Камишевци (4 к., св. Ђорђе), предак досељен пре 100 година као „призетко“ код Леваковића. Примио је презиме своје тазбине, па их сада зову још и Леваковићи. Даља старина као код Камишевића у Доњем Кормињану.

-Стамболићи (1 к., св. Јован). Старином из Глоговца, одакле су пре 70 година прешли y Добрчане, а пре 20 година се преселили у Петровце.

-Илинци (1 к., св. Никола), досељени из Панчела пре 70 година.

-Касаповићи (1 к., св. Јован), пресељени из Добрчана пре 30 година.

У селу живи и цигански православни род:

-Ђорђијинци (1 к., св. Василије). Старином су из врањског краја. Пре 60 година пресељени из Малешева у Добрчане, а пре 20 година у Петровце.

ИЗВОР: Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.