Порекло презимена, село Глоговце (Косовска Каменица)

21. октобар 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Глоговце, општина Косовска Каменица – Косовскопоморавски округ. Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и тип села.

Село je на подножју Карадага, на ивици изморничке равнице. Типа je збијеног. Не дели се на махале, већ се поједини делови зову по најјачим родовима у њима.

Порекло становништва.

Село је старо и сви су родови у њему стариначки, изузевши нове досељенике.

Родови:

-Јаребичићи (2 к., св. Јован), старинци. Презиме им је, веле, дошло што је неки њихов предак био „доколан“ и хватао јаребице у кош.

-Петковићи (12 к., св. Петка), постали од незаконито рођеног мушкарца од једне удовице из рода Јаребичића и неког Epe катранџије, који се бавио у селу. Удовнци, која је добила дете, Јаребичићи подигну кућу и од тог детета се изродио род.

-Чавићи (7 к., св. Јован), старинци. Презиме им је, веле, дошло по неком претку који је био „силан“, па је чак и на жетву полазио на коњу и са соколом на руци. Понекад је на руци носио искићену чавку, по којој је овако прозван.

-Дугачковићи (10 к., св. Јован), „одељаци“ Јаребичића.

-Парлићи (1 к., св. Арханђео), старинци.

-Стамболићи (1 к., св. Јован), старинци. Презиме им је, кажу, дошло по неком претку који је са трговцима ишао чак y Стамбол да продаје овнове.

Новодосељени Срби:

-Пртенковићи (1 к., св. Арханђео). Старином су из Старца (Пчиња), одакле су пре 50 година прешли у Ђерекаре (Лесковац). У Глоговце досељени 1912 године, по Ослобођењу, на купљено имање.

ИЗВОР: Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.