Poreklo prezimena, selo Glogovce (Kosovska Kamenica)

21. oktobar 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Glogovce, opština Kosovska Kamenica – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i tip sela.

Selo je na podnožju Karadaga, na ivici izmorničke ravnice. Tipa je zbijenog. Ne deli se na mahale, već se pojedini delovi zovu po najjačim rodovima u njima.

Poreklo stanovništva.

Selo je staro i svi su rodovi u njemu starinački, izuzevši nove doseljenike.

Rodovi:

-Jarebičići (2 k., sv. Jovan), starinci. Prezime im je, vele, došlo što je neki njihov predak bio „dokolan“ i hvatao jarebice u koš.

-Petkovići (12 k., sv. Petka), postali od nezakonito rođenog muškarca od jedne udovice iz roda Jarebičića i nekog Epe katrandžije, koji se bavio u selu. Udovnci, koja je dobila dete, Jarebičići podignu kuću i od tog deteta se izrodio rod.

-Čavići (7 k., sv. Jovan), starinci. Prezime im je, vele, došlo po nekom pretku koji je bio „silan“, pa je čak i na žetvu polazio na konju i sa sokolom na ruci. Ponekad je na ruci nosio iskićenu čavku, po kojoj je ovako prozvan.

-Dugačkovići (10 k., sv. Jovan), „odeljaci“ Jarebičića.

-Parlići (1 k., sv. Arhanđeo), starinci.

-Stambolići (1 k., sv. Jovan), starinci. Prezime im je, kažu, došlo po nekom pretku koji je sa trgovcima išao čak y Stambol da prodaje ovnove.

Novodoseljeni Srbi:

-Prtenkovići (1 k., sv. Arhanđeo). Starinom su iz Starca (Pčinja), odakle su pre 50 godina prešli u Đerekare (Leskovac). U Glogovce doseljeni 1912 godine, po Oslobođenju, na kupljeno imanje.

IZVOR: Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.