Порекло презимена, село Одановце (Косовска Каменица)

23. фебруар 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Одановце, општина Косовска Каменица – Косовскопоморавски округ. Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Положај села.

Село је испод састава Огошке и Карачевске Реке. Већи је део села у равници, на левој страни реке.

Воде.

Воду за пиће добијају из бунара.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве: Прте, Peк (Преко Реке), Осоје, Грлиице, Сођа; за шуму: Брезннчки Рид.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Дели се у три дела. Главни је део села (Одановце) у равници. Мало изнад села је, на јужној страни, Циганска Махала, а још јужније, за 1 км. од главног села су куће Кршљанаца. Главни део села се пак дели на пет махала: Маал Епр (Горња Махала), Брош, Лец, дели Јуиуз, Имер Баш. Последње три махале носе називе по родовима у њима.

Порекло становништва.

Арбанаси су при досељавању затекли село у коме су живели Срби који су се потом почели расељавати. У селу Горњем Ристовцу у Врањској Пчињи род Ћашини је исељеи из овог села да избегне крвну освету Арбанаса.“ У селу се.поред једног српског рода, који је досељен пре доласка Арбанаса одржао и један стариначки српски род. Пре досељавања Арбанаса село je имало цркву код садашњег српског гробља. доцније је село расло прираштајем и досељавањем.

Српски родови:

-Ђокини или Шитићи (1 к., Митровдан), су старинци.

-Кршљанци (10 к., Ђурђиц). Старином су из Дупнице (врањске). Дуго су живели у Лисоцки, одакле су се иселили по настањивању Арбанаса у њој. У Одановце су се доселили пре настањивања Арбанаса у село.

-Брезничани (1 к., св. Арханђео); су пресељени из Брезнице пре 110 година побегавши од арбанашког зулума.

Арбанашки родови:

-Дели–Јунуз (8 к.);

-Арифовић (17 к.);

-Имер–Баш (10 к.);

-Кучук (6 к.);

-Оџовић (7 к.) и:

-Лец (11 к.), су сви од фиса Круе Зи, братства Мурине. Најстарији по досељењу су Дели Јунуз и Арифовић. Досељени су пре 170 година из Северне Албаније. После њих су ускоро из истог краја дошли Имер Баш, па Кучук и Оџовић и најзад Лец. Не казују имена досељених предака, јер кажу да су та имена „шарена“ тј. нису муслиманска него католичка. У ислам су прешли нешто доцније по досељавању.

-Бајре (7 к.), су од фиса Хота; досељени 1878 године из Барја (Пољаница) као мухаџнри.

У селу има 31 кућа муслиманских Цигана. Досељене су из Масурице, после 1878. године. Живе као наполичари, обрађујући арбанашке њиве.

ИЗВОР: Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.