Порекло презимена, село Брезница (Бујановац)

23. фебруара 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Брезница, општина Бујановац  – Пчињски округ. Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Положај села.

Село је на Брезничкој Реци, при њеном улазу у Брезничку Клисуру.

Воде.

Воду за пиће добија из бунара.

Воде.

Toпографски су називи за њиве: Мајран, Река, Кодра (Брдо), Арат–е–Шкијеве (Српске Њиве); за шуму: Уши, Карпина.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Изузев мухаџире дели се у две махале: Маал Епр (Горњу Махалу) и Маал Поштр (Доњу Maхалу). Куће у махалама су груписане. Удаљење између махала је око 1 км. Ове махале се пак деле на мање махале по родовима који у њима живе. Мухаџирске куће су више села у долини исте реке, удаљене за пола сата хода.

Порекло становништва и старине у селу.

Арбанаси су при досељењу затекли село, у коме су живели Срби, који су се потом расељавали. По причању Арбанаса ти затечени Срби су се приликом досељавања њихових предака занимали сточарством. Доцније су се почели занимати земљорадњом као наполичари у својих сељака Арбанаса. За порушену цркву код села Арбанаси кажу да је то била црква тог ранијег српског становништва. У Одановцу род Брезинчани је исељен из овог села пре 110 година због арбанашког зулума. Срба је у Брезници било све до 1912. године, када се последња кућа иселила у Вртогош (врањски). Арбанашка становништво је расло прираштајем. Године 1878.  се у село доселио један арбанашки мухаџирски род.

Родови:

-Спахијовит (21 к.);

-Смаиловит (12 к.);

-Османовит (6 к.);

-Ибровит (15 к.);

-Алијовит (12 к.);

-Дураковит (8 к.), и:

-Муратовит (10 к.), сви су од фиса Кастрата. Досељени су заједно као „седморица браће“ из Северне Албаније. Прво су се настанили у Ранилугу (Изморник), али се нису могли ту задржати због пролаза „Татара“, па прешли у Бујановац, који су такође напустили из истог узрока и населили се у Брезници.  Од њихова досељења има око 200 година (6 појасева): Адем, Дурак, Кадри, Весељ, Селим, Абаз – осамдесетогодишњи човек.

-Билиница (9 к.), су од фиса Краснића; досељени 1878. године из Биљанице (лесковачке).

У селу има 11 кућа Цигана-Рома муслимана, који живе као наполичари, обраћујући. арбанашке њиве. Станују по арбанашким кућама под закуп и често се сељакају по Прешевској Моравици.

Године 1928. се у Турску иселило две арбанашке куће.

ИЗВОР: Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.