Poreklo prezimena, selo Breznica (Bujanovac)

23. februar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Breznica, opština Bujanovac  – Pčinjski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Položaj sela.

Selo je na Brezničkoj Reci, pri njenom ulazu u Brezničku Klisuru.

Vode.

Vodu za piće dobija iz bunara.

Vode.

Topografski su nazivi za njive: Majran, Reka, Kodra (Brdo), Arat–e–Škijeve (Srpske Njive); za šumu: Uši, Karpina.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Izuzev muhadžire deli se u dve mahale: Maal Epr (Gornju Mahalu) i Maal Poštr (Donju Mahalu). Kuće u mahalama su grupisane. Udaljenje između mahala je oko 1 km. Ove mahale se pak dele na manje mahale po rodovima koji u njima žive. Muhadžirske kuće su više sela u dolini iste reke, udaljene za pola sata hoda.

Poreklo stanovništva i starine u selu.

Arbanasi su pri doseljenju zatekli selo, u kome su živeli Srbi, koji su se potom raseljavali. Po pričanju Arbanasa ti zatečeni Srbi su se prilikom doseljavanja njihovih predaka zanimali stočarstvom. Docnije su se počeli zanimati zemljoradnjom kao napoličari u svojih seljaka Arbanasa. Za porušenu crkvu kod sela Arbanasi kažu da je to bila crkva tog ranijeg srpskog stanovništva. U Odanovcu rod Brezinčani je iseljen iz ovog sela pre 110 godina zbog arbanaškog zuluma. Srba je u Breznici bilo sve do 1912. godine, kada se poslednja kuća iselila u Vrtogoš (vranjski). Arbanaška stanovništvo je raslo priraštajem. Godine 1878.  se u selo doselio jedan arbanaški muhadžirski rod.

Rodovi:

-Spahijovit (21 k.);

-Smailovit (12 k.);

-Osmanovit (6 k.);

-Ibrovit (15 k.);

-Alijovit (12 k.);

-Durakovit (8 k.), i:

-Muratovit (10 k.), svi su od fisa Kastrata. Doseljeni su zajedno kao „sedmorica braće“ iz Severne Albanije. Prvo su se nastanili u Ranilugu (Izmornik), ali se nisu mogli tu zadržati zbog prolaza „Tatara“, pa prešli u Bujanovac, koji su takođe napustili iz istog uzroka i naselili se u Breznici.  Od njihova doseljenja ima oko 200 godina (6 pojaseva): Adem, Durak, Kadri, Veselj, Selim, Abaz – osamdesetogodišnji čovek.

-Bilinica (9 k.), su od fisa Krasnića; doseljeni 1878. godine iz Biljanice (leskovačke).

U selu ima 11 kuća Cigana-Roma muslimana, koji žive kao napoličari, obraćujući. arbanaške njive. Stanuju po arbanaškim kućama pod zakup i često se seljakaju po Preševskoj Moravici.

Godine 1928. se u Tursku iselilo dve arbanaške kuće.

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.