Порекло презимена, село Мало Ропотово (Косовска Каменица)

11. октобра 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Мало Ропотово, општина Косовска Каменица – Косовскопоморавски округ. Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и тип села.

Село је на једном потоку источно од Големог Ропотова. Типа је збијеног, али му мухаџирске и досељеничке куће које су мало одвојене од села, дају сада изглед насеља разбијеног типа.

Постанак села.

Можда је овде било Ропотово које се помиње 1530 год. (в. општи део код постанка насеља). Село је старо и припадало је манастиру Дечанима. Каже се, да га је у доба неке велике несигурности манастир оставио неком кадији из Новог Брда, да прикупља припадајући део жетве и шаље у Дечане.

После неког времена кадија га је продао за свој рачун неком Турчину из Норче (Прешево), а овај продао неком Турчину Приштевцу.

Порекло становништва.

У селу су као најстарији род били Марковићи, сродници Марковића у Томанцу. Они су се иселили незнано куд. За њима по старости су били Милкићи, који су изумрли.

Родови:

-Паунићи (4 к., св. Петка). Порекло, старина и слава као код Паунића у Големом Ропотову. После ишчезлих родова ово је најстарији род у селу (око 180 година).

-Дошљаци (1 к., св. Никола). Старином су из Ораховице (Прешево); досељени су после Паунића.

-Буњаци (1 к., св. Ђорђе). Старином су из „Таратина“ код Шашара а пресељени после Дошљака.

-Крлевићи (2 к., св. Никола). Старином су из Краљеве Куће (Бујановце); досељени су пре 100 година у Добрчане, а одатле пре 20 година у Ропотово.

-Кардица (1 к., св. Никола). Старином су из уништеног насеља Мећаве код села Буковика. Избегли су од арбанашког зулума у Томанце; у Мало Ропотово насељени пре 80 година.

-Касаповићи и Хаџи-Денићи (1 к., св. Јован). Старином су из Варварице, расељеног села код Кметовца. Турци из Добрчана их преваре и привуку на своју земљу, а Варварицу узму за заједничку пашу. Доцније их подвргли чифчиству. Из Добрчана се преселили пре 40 година.

-Чавићи (1 к., св. Јован) исељени из Глоговца пре 35 година, из рода Чавића.

-Јовичићи (2 к., св. Петка), досељени из Радевца (Јабланица) 1919 год. на купљено имање, а доцније добили и утрину.

-Ђорђевићи (1 к., св. Ђорђе) дошли 1924 год. из Радевца (Јабланица) на купљено имање, а потом добили и утрину.

-Стевановићи (1 к., св. Арханђео) дошли 1920 год. из Радевца (Јабланица) на купљено имање, а потом добили и утрину.

-Станојкавићи (1 к., св. Никола), 1921 год. дошли из Стојевца (Крива Паланка) на купљено имање.

Арбанаси мухаџири насељени 1880 год.:

-Дубова (3 к.), од фиса Гаш, из Дубова (Топлица); прво се настанили у околини Пећи, одакле су се преселили после годину дана.

ИЗВОР: Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.