Poreklo prezimena, selo Malo Ropotovo (Kosovska Kamenica)

11. oktobar 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Malo Ropotovo, opština Kosovska Kamenica – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i tip sela.

Selo je na jednom potoku istočno od Golemog Ropotova. Tipa je zbijenog, ali mu muhadžirske i doseljeničke kuće koje su malo odvojene od sela, daju sada izgled naselja razbijenog tipa.

Postanak sela.

Možda je ovde bilo Ropotovo koje se pominje 1530 god. (v. opšti deo kod postanka naselja). Selo je staro i pripadalo je manastiru Dečanima. Kaže se, da ga je u doba neke velike nesigurnosti manastir ostavio nekom kadiji iz Novog Brda, da prikuplja pripadajući deo žetve i šalje u Dečane.

Posle nekog vremena kadija ga je prodao za svoj račun nekom Turčinu iz Norče (Preševo), a ovaj prodao nekom Turčinu Prištevcu.

Poreklo stanovništva.

U selu su kao najstariji rod bili Markovići, srodnici Markovića u Tomancu. Oni su se iselili neznano kud. Za njima po starosti su bili Milkići, koji su izumrli.

Rodovi:

-Paunići (4 k., sv. Petka). Poreklo, starina i slava kao kod Paunića u Golemom Ropotovu. Posle iščezlih rodova ovo je najstariji rod u selu (oko 180 godina).

-Došljaci (1 k., sv. Nikola). Starinom su iz Orahovice (Preševo); doseljeni su posle Paunića.

-Bunjaci (1 k., sv. Đorđe). Starinom su iz „Taratina“ kod Šašara a preseljeni posle Došljaka.

-Krlevići (2 k., sv. Nikola). Starinom su iz Kraljeve Kuće (Bujanovce); doseljeni su pre 100 godina u Dobrčane, a odatle pre 20 godina u Ropotovo.

-Kardica (1 k., sv. Nikola). Starinom su iz uništenog naselja Mećave kod sela Bukovika. Izbegli su od arbanaškog zuluma u Tomance; u Malo Ropotovo naseljeni pre 80 godina.

-Kasapovići i Hadži-Denići (1 k., sv. Jovan). Starinom su iz Varvarice, raseljenog sela kod Kmetovca. Turci iz Dobrčana ih prevare i privuku na svoju zemlju, a Varvaricu uzmu za zajedničku pašu. Docnije ih podvrgli čifčistvu. Iz Dobrčana se preselili pre 40 godina.

-Čavići (1 k., sv. Jovan) iseljeni iz Glogovca pre 35 godina, iz roda Čavića.

-Jovičići (2 k., sv. Petka), doseljeni iz Radevca (Jablanica) 1919 god. na kupljeno imanje, a docnije dobili i utrinu.

-Đorđevići (1 k., sv. Đorđe) došli 1924 god. iz Radevca (Jablanica) na kupljeno imanje, a potom dobili i utrinu.

-Stevanovići (1 k., sv. Arhanđeo) došli 1920 god. iz Radevca (Jablanica) na kupljeno imanje, a potom dobili i utrinu.

-Stanojkavići (1 k., sv. Nikola), 1921 god. došli iz Stojevca (Kriva Palanka) na kupljeno imanje.

Arbanasi muhadžiri naseljeni 1880 god.:

-Dubova (3 k.), od fisa Gaš, iz Dubova (Toplica); prvo se nastanili u okolini Peći, odakle su se preselili posle godinu dana.

IZVOR: Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.