Порекло становништва, село Гминце (Косовска Каменица)

12. јануара 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Гминце, општина Косовска Каменица  – Косовскопоморавски округ. Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је по брдима, косама и долинама поточића око Ђуришевског Потока.

Воде.

Воду за пиће добија из извора и бунара.

Земље и шуме.

Топографски називи за њиве: Кодра Шкурт (Кратко Брдо), Ара Баљис (Баљина Њива), Кодра Корчес (Кбрчино Брдо), Љугу Љуачес (љуљашкииа Падииа).

Тип села.

Село је разбијеног типа. Дели се у три махале: Маал Корчовит, Маал Лецит, и Маал Матошит. Називи махала су по родовима који у њима живе. Удаљења између махала су по пола часа хода и више. Куће у махалама нису груписане.

Старине у селу.

На месту Киша (Црква) стоје развалине српске цркве за коју Арбанаси овог села знају да је била храма св. Петке.

Порекло становништва.

При досељавању предака арбанашког становништва пре 200 година (6 појасева), у селу су живели Срби који су се доциије раселили (Стојчовци у Ајновцу). Село је расло прираштајем и досељавањем. Године 1876 у селу је настањено неколико мухаџирских кућа из Србије.

Родови:

-Лецит (19 к.) и Матош (17 к.), од фиса Краснића. Досељени су као једна кућа из Малесије пре 200 година и то као муслимани.

-Корчевит (18 к.) су поисламљенн и поарбанашени Срби. Порекло воде од српског православног рода Корчини у Зебинцу, па им је и даља старина као код Корчина у Зебинцу. У ислам су прешли у Зебинцу пре 120 година, због чега су морали да се селе од својих. Тад су се преселили у Гминце међу муслиманске Арбанасе. Ушли су у Красниће, у фнс Арбанаса овог села.

Арбанашки мухаџирски родови досељени су 1878. године:

-Риковц (3 к.), од фиса Красиића. Досељени к својим рођацима Лецитима и Матошима из Рујковца (Јабланица).

-Шилова (5 к.), од фиса Сола из Шилова (Јабланица).

-Оруглица ( l к.), од фиса Тсача, из Оруглице (Јабланица).

ИЗВОР: Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.