Poreklo stanovništva, selo Gmince (Kosovska Kamenica)

12. januar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Gmince, opština Kosovska Kamenica  – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je po brdima, kosama i dolinama potočića oko Đuriševskog Potoka.

Vode.

Vodu za piće dobija iz izvora i bunara.

Zemlje i šume.

Topografski nazivi za njive: Kodra Škurt (Kratko Brdo), Ara Baljis (Baljina Njiva), Kodra Korčes (Kbrčino Brdo), Ljugu Ljuačes (ljuljaškiia Padiia).

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Deli se u tri mahale: Maal Korčovit, Maal Lecit, i Maal Matošit. Nazivi mahala su po rodovima koji u njima žive. Udaljenja između mahala su po pola časa hoda i više. Kuće u mahalama nisu grupisane.

Starine u selu.

Na mestu Kiša (Crkva) stoje razvaline srpske crkve za koju Arbanasi ovog sela znaju da je bila hrama sv. Petke.

Poreklo stanovništva.

Pri doseljavanju predaka arbanaškog stanovništva pre 200 godina (6 pojaseva), u selu su živeli Srbi koji su se dociije raselili (Stojčovci u Ajnovcu). Selo je raslo priraštajem i doseljavanjem. Godine 1876 u selu je nastanjeno nekoliko muhadžirskih kuća iz Srbije.

Rodovi:

-Lecit (19 k.) i Matoš (17 k.), od fisa Krasnića. Doseljeni su kao jedna kuća iz Malesije pre 200 godina i to kao muslimani.

-Korčevit (18 k.) su poislamljenn i poarbanašeni Srbi. Poreklo vode od srpskog pravoslavnog roda Korčini u Zebincu, pa im je i dalja starina kao kod Korčina u Zebincu. U islam su prešli u Zebincu pre 120 godina, zbog čega su morali da se sele od svojih. Tad su se preselili u Gmince među muslimanske Arbanase. Ušli su u Krasniće, u fns Arbanasa ovog sela.

Arbanaški muhadžirski rodovi doseljeni su 1878. godine:

-Rikovc (3 k.), od fisa Krasiića. Doseljeni k svojim rođacima Lecitima i Matošima iz Rujkovca (Jablanica).

-Šilova (5 k.), od fisa Sola iz Šilova (Jablanica).

-Oruglica ( l k.), od fisa Tsača, iz Oruglice (Jablanica).

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.