Порекло презимена Стреличић

2. април 2024.

коментара: 1

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

СТРЕЛИЦЕ – СТРЕЛИЧИЋ

(у Пасјем Нуглу)

Воде поријекло од братства Томовића из Голије, одакле Малиша Томовић, око 1820. године, ускочи у село Љевишта, у Горњу Морачу, гдје се настанио. Малиша је био добар стријелац и храбар јунак, па га зато назваше Стрелица. По њему његови потомци добише презиме Стрелице. Малиша је погинуо у једном сукобу са Турцима на планини Лукавици код Драгилова вира.

Малиша је имао сина Јакова, који се оженио од братства Бојовића из Шаранаца, код којих се настанио у селу Зминици. Јаков је био јунак и погинуо је 1875. године на Ограђеници у борби против Турака. Остали су му синови: Димитрије, Милош, -Лука, Симо и Симеун. Лука, Милош, Симо и Симеун преселили су се 1889. године у мјесто Шилово код Сијаринске Бање. Симо и Симеун су погинули у Првом свјетском рату, а Лукини потомци по Луки узеше ново презиме Лукановићи, како се и данас презивају.

Димитрије Јаковљев преселио се из Зминице у Пасји Нугао, гдје су живјели његови потомци до шездесетих година 20. вијека, када су се иселили ради запослења у друге крајеве наше земље, тако да сада од овог братства нико не живи у Пасјем Нуглу. Највише их има у Београду.

Славе Јовањдан зимски.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић


Краћи прилог о Стрелицама – Стреличићима објавио је и Бранко Р. Радеч у својој књизи Свети Недељко Раковички из Дрвара код Вучитрна, који доносимо у наставку.

Прво појављивање презимена Стреличића налазимо у књизи Атанасија Урошевића „Косово“, који је вршио попис сеоских домаћинства на Косову од 1936. до 1938. године. Забележио је да су се у селу Дрваре код Вучитрна, одмах након завршетка Другог балканског рата 1914. године населили Стреличићи и Масловарићи.

Урошевић дели насељенике (примедба аутора-погрешно) на аутоколонисте и колонисте. Аутоколонисти су они насељеници који су куповали имања, а колонисти су насељеници који су добили земљу од државе, и то су углавном биле утрине.

Стреличиће сврстава у аутоколонисте.

Сама реч колониста, која се одомаћила у нашем речнику, је непримерена.

Срби не могу бити колонисти на Косову и Метохији, они нису окупирали Косово, већ су се само вратили одакле су њихови преци морали да беже од Турака.

Милош Анђелић из Вучитрна у књизи „Становништво Вучитрна и околине последњих сто година“ (НИП „Нови Свет“, Приштина 1997. година), записује презиме Стреличић, али их пропустом уписује у село Ресник. Превидео је да села Ресник и Дрваре дели поток.

У књизи „Учесници балканских ратова 1912-18.“, стоји „Стреличић Милош, Топлички устанак“. „Стреличић Неђо, прота, стрељан у ОЗН-и у Београду 1944. године“, пише у књизи „Жртве другог светског рата“ (стр. 204 и 205).

Милан Лазаревић, комшија Стреличића (умро 2020. године), у књизи Бранка Р. Радеча „Подчичвичка села код Вучитрна на Косову“ (2022.) помиње их и тачно наводи локацију где су имали кућу и имање у селу Дрваре. То је сад локација у близини некад фудбалског терена „Дурковић“ наниже према потоку, између имања Вујовића и Вучинића.

Ове подаци у биографији не могу се наћи, јер нису били доступн.

Да су се Стреличићи доселили у село Дрваре код Вучитрна након завршетка Другог балканског рата, показује скоро откривен купопродајни уговор Недељковог оца Милоша са купцем његовог имања у Пустом Шилову код Медвеђе, још 1912. године. Две године касније, доселили су се у Дрваре.

ИЗВОР: Бранко Р. Радеч, Свети Недељко Раковички из Дрвара код Вучитрна, Београд : Културно-просветна заједница, 2023.

Овом роду припада и Свети Недељко Раковички, свештеномученик из села Дрваре код Вучитрна, убијен од комуниста 1945. године.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Nemanja Jović

    Стрелице су се у селу Пусто Шилово код Медвеђе по неким изворима доселили 1893. године. Отац Недељко рођен је под презименом Стрелица 1907. године у Пустом Шилову. Његову крштеницу сам лично пронашао. Крстио га је игром случаја парох у Медвеђи, Стојан Гвоздић, чију је ћерку отац Недељко касније оженио. Стричеви оца Недељка су се вероватно због недостатка обрадивог земљишта убрзо и иселили. Син Милошевог брата Луке рођен је чини ми се 1898. у близини Житног потока. Симеон и Сима су по неким изворима отишли у Русију. Неколико година касније је и Лука нестао. Наводно је у једном сукобу убио човека и од тада му се изгубио сваки траг. Милош је под презименом Стреличић продао имање у Пустом Шилову 1912. породици Рајковић, која је и данас власник тога земљишта. Где су Стреличићи били од 1912. до 1914. мени није познато. У селу Дрваре су насељени 1914. Тошко Влаховић један од вођа Топличко – Јабланичког устанка забележио је да се са Милошем Стреличићем сусрео кад је прешао Пусту Реку, крајем 1916. Да ли су они тада избегли са Косова? Нисмо још дошли до одговора. После Првог светског рата живот наставили на Косову. Милош је имао пет кћери и оцс Недељка. Недељко је завршио Призренску богословију и био свештеник на Косову, а затим у Раковици. Имао је три кћери од којих је једна умрла ксо дете. Милош је умро у Дрвару 1945. Оца Недељка су комунисти ликвидирали у пролеће 1945. Ако неко има још неких података нека се јави на [email protected].