Порекло презимена, село Седларе (Косовска Каменица)

15. фебруара 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Седларе, општина Косовска Каменица – Косовскопоморавски округ. Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Положај села.

Село је на брдима с обеју страна Седларске Реке, у њеном горњем току.

Воде.

Воду за пиће добија из извора.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве и шуму: Гури Зи (Црни Камен), Koдpa Турит (Камено Брдо), Поток.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Дели се у две махале: Тоск и Колесјан. Називи махала су по родовима који у њима живе. Куће у махалама нису груписане, већ растурене у групине од по 2 – 45 кућа. Удаљења између појединих група кућа су око 10 минута  хода.

Порекло становништва.

Арбанаси су при досељењу затекли село у коме су живели Срби, који су се потом раселили. У пољаничком селу у Ушевцу род Седларцн је исељеи из овога села. Од досељења првих Арбанаса село је расло прираштајем и досељавањем. Године 1878. су се у село доселиле и две арбанашке мухаџирске куће.

Родови:

-Тоск (7 к.), су од фиса Краснића. Досељени су пре 140 година из Лушње (Љума). Презиме им је остало од прадеде Ахмета, који се бавио у Јужној Албанији, међу Тоскама, па је примио и ношњу Тоска. Тај Ахмет „Тоска“ се и доселио у Седларе.

-Колеcjан (26 к.), су од фиса Тсача, братства Колесјаиа. Пре 110 година су их из Биција у љуми као своје рођаке довели Колесјани из Крајни Дела, кад су ишли у љуму да „узму крв“ (да изврше крвну освету).

-Рамаден (1 к.), су од фиса Гаша; досељен 1878 године из Рамадена (Јабланица) као мухаџири.

-Чистелина (1 к.), су од фиса Бериша; мухаџири из Честелииа (Врањска Пчиња).

ИЗВОР: Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.