Poreklo prezimena, selo Sedlare (Kosovska Kamenica)

15. februar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Sedlare, opština Kosovska Kamenica – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Položaj sela.

Selo je na brdima s obeju strana Sedlarske Reke, u njenom gornjem toku.

Vode.

Vodu za piće dobija iz izvora.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive i šumu: Guri Zi (Crni Kamen), Kodpa Turit (Kameno Brdo), Potok.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Deli se u dve mahale: Tosk i Kolesjan. Nazivi mahala su po rodovima koji u njima žive. Kuće u mahalama nisu grupisane, već rasturene u grupine od po 2 – 45 kuća. Udaljenja između pojedinih grupa kuća su oko 10 minuta  hoda.

Poreklo stanovništva.

Arbanasi su pri doseljenju zatekli selo u kome su živeli Srbi, koji su se potom raselili. U poljaničkom selu u Uševcu rod Sedlarcn je iseljei iz ovoga sela. Od doseljenja prvih Arbanasa selo je raslo priraštajem i doseljavanjem. Godine 1878. su se u selo doselile i dve arbanaške muhadžirske kuće.

Rodovi:

-Tosk (7 k.), su od fisa Krasnića. Doseljeni su pre 140 godina iz Lušnje (Ljuma). Prezime im je ostalo od pradede Ahmeta, koji se bavio u Južnoj Albaniji, među Toskama, pa je primio i nošnju Toska. Taj Ahmet „Toska“ se i doselio u Sedlare.

-Kolecjan (26 k.), su od fisa Tsača, bratstva Kolesjaia. Pre 110 godina su ih iz Bicija u ljumi kao svoje rođake doveli Kolesjani iz Krajni Dela, kad su išli u ljumu da „uzmu krv“ (da izvrše krvnu osvetu).

-Ramaden (1 k.), su od fisa Gaša; doseljen 1878 godine iz Ramadena (Jablanica) kao muhadžiri.

-Čistelina (1 k.), su od fisa Beriša; muhadžiri iz Česteliia (Vranjska Pčinja).

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.