Порекло презимена, село Царевце (Косовска Каменица)

1. јануара 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Царевце (по књизи Царовце), општина Косовска Каменица – Косовскопоморавски округ. Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је на Царовачком Риду.

Воде.

Воду за пиће добија из кладенаца, а Стариначка Махала – из бунара.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве: Деја, Царов До, Карачево, Попова Њива; за шуму: Ревац, Раван, Реднне. Остали топографски називи: Бела Вода или Кисела Чубура (слабо кисела вода).

Тип села.

Село је разбијеног типа. дели се у три махале: Мозговачку (на југу), Стариначку (на северу) и Огњаиску (на истоку). Називи махала су по родовима у њима. Удаљења између махала су 5-15 минута хода. Куће у махалама су груписане.

Гробље овог села је у хатару села Јасеновика и заједничко са Јасеновиком. Кажу да је то остало од старине.

Порекло становништва.

Тврди се да је село старо. У селу има још један старнначки родноме је чак и презиме Старинци. Село је расло прираштајем и досељавањем. Године 1878. се у селу настанила једна арбанашка мухаџирска кућа.

Родови:

-Старинци (4 к., Митровдан), су старинци. Веле да је њихов предак „старинац“ судио некада на Новом Брду заједно са Утманом из Јасеновика.

-Мозговци (5 к., св. Никола); досељени из Клобукара пре 110 година. Земљу су купили од неких Срба Грлака, који су се после иселили. Даља старина им је у Мозгову.

-Огњанци (3 к., св. Јован); пресељени пре 70 година из Бушинца, на купљено имање.

-Черкиновци (1 к.), арбанашки мухаџирски род од фиса Сопа; досељени из Бувца (Јабланица) 1878. године.

ИЗВОР: Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.