Poreklo prezimena, selo Carevce (Kosovska Kamenica)

1. januar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Carevce (po knjizi Carovce), opština Kosovska Kamenica – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je na Carovačkom Ridu.

Vode.

Vodu za piće dobija iz kladenaca, a Starinačka Mahala – iz bunara.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Deja, Carov Do, Karačevo, Popova Njiva; za šumu: Revac, Ravan, Rednne. Ostali topografski nazivi: Bela Voda ili Kisela Čubura (slabo kisela voda).

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. deli se u tri mahale: Mozgovačku (na jugu), Starinačku (na severu) i Ognjaisku (na istoku). Nazivi mahala su po rodovima u njima. Udaljenja između mahala su 5-15 minuta hoda. Kuće u mahalama su grupisane.

Groblje ovog sela je u hataru sela Jasenovika i zajedničko sa Jasenovikom. Kažu da je to ostalo od starine.

Poreklo stanovništva.

Tvrdi se da je selo staro. U selu ima još jedan starnnački rodnome je čak i prezime Starinci. Selo je raslo priraštajem i doseljavanjem. Godine 1878. se u selu nastanila jedna arbanaška muhadžirska kuća.

Rodovi:

-Starinci (4 k., Mitrovdan), su starinci. Vele da je njihov predak „starinac“ sudio nekada na Novom Brdu zajedno sa Utmanom iz Jasenovika.

-Mozgovci (5 k., sv. Nikola); doseljeni iz Klobukara pre 110 godina. Zemlju su kupili od nekih Srba Grlaka, koji su se posle iselili. Dalja starina im je u Mozgovu.

-Ognjanci (3 k., sv. Jovan); preseljeni pre 70 godina iz Bušinca, na kupljeno imanje.

-Čerkinovci (1 k.), arbanaški muhadžirski rod od fisa Sopa; doseljeni iz Buvca (Jablanica) 1878. godine.

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.