Srbica i okolna sela

11. jun 2012.

komentara: 6

Opština Srbica:

Baks, Banja, Broćna, Vitak, Voćnjak, Gornja Klina, Gornje Prekaze, Gornji Obilić, Donja Klina, Donje Obrinje, Donje Prekaze, Donji Obilić, Doševac, Izbica, Kladernica, Kožica, Kostrc, Kotore, Krasalić, Krasmirovac, Kruševac, Kućica, Lauša, Leočina, Likovac, Ljubovac, Makrmalj, Marina, Mikušnica, Murga, Novo Selo, Ovčarevo, Padalište, Plužina, Poluža, Poljance (formirano 1975. godine od naselja Staro Poljance i Novo Poljance), Prelovac, Radiševo, Rakitnica, Rezala, Rudnik, Srbica, Srednja Klina, Suvo Grlo, Tica, Trnavce, Turićevac, Tušilje, Ćirez (do 1975. godine Čirez), Čitak i Čubrelj (Kraljica ukinuto naselje 1975. godine).

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. GORAN

    nekada je moj pradeda ziveo u Trnavcima.

  2. Vojislav Ananić

    DRENICA

    PREDEO

    Drenica je prostran predeo tercijarnog pobrđa u Kosovsko-metohijskoj pokrajini. Ona se nalazi između Kosova, Ibarskog Kolašina, Metohijskog Podgora, Prekoruplja, župe Lapušnika i Podrima. Većim delom danas Drenica pripada gravitacionom području Kosovske Mitrovice, a manjim delom gravitacionom području Prištine. Sačinjavaju je dve župe: jedna veća, poznata pod imenom Donja Drenica, koja se nalazi na zapadnoj strani u gornjem slivu reke Kline, pritoke Crnog Drima, i druga, poznata pod imenom Gornja Drenica ili i kao Pašina Drenica, znatno manja od Donje Drenice, koja se nalazi na istoku oko Sedlarske reke, levog izvornog kraka reke Drenice, i oko reke Drenice. Granice ovog predela su prirodne i sasvim izrazite. Naime, Drenica zahvata prostran basen tercijarnog jezera, po čijem se obodu izdižu stare mase: planine Čičavica i Goleš, između kojih se probija reka Drenica, spajajući predeo Drenicu sa Kosovom. Ostale starije mase po obodu Drenice su Lipovica i Kosmač. Planina Crnoljeva sa svojim ograncima deli Drenicu od predela Podrima, a stara masa planina Drenica i Kosmača dele Drenicu od Lapušničke župe. Sa Prekorupljem Drenica je vezana klisurom Ševar. Od Metohijskog podgora i Ibarskog Kolašina deli je čitav niz visočijeg pobrđa. koji joj isto tako služi i kao spona između ovih predela i predela Drenice.
    Prema označenoj granici Drenica zauzima potpuno ceo stari jezerski basen sa svim njegovim ograncima. To je predeo talasastih brežuljaka, koji mnogo podseća na Šumadiju.
    U narodu ovog predela nije precizirana granica koja bi odvajala ova dva kraja. Gornjoj Drenici pripada dvadeset i jedno naselje. U minulo feudalno doba to je bio jedan „bajrak“ gornjodrenički. Naziv „Pašina Drenica“ došao je otuda, što je ta župa bila posed Mahmudbegovića feudalnih gospodara iz Peći. Mahmudbegovići su imali Gornju Drenicu u svome posedu sve do kraja XVIII veka, Međutim, Drenica je u stvari jedna celina i u morfološkom i u geografskom i etničkom pogledu. Donja Drenica pak ima sedamdeset i osam naselja, među kojima se nalazi varoško naselje Srbica i nesamostalno manastirsko naselje, poznati srednjovekovni manastir Devič.
    Dobar poznavalac istorije i kulture stanovništva Kosova, Metohije i susednih predela, akademik Gliša Elezović na jednom mestu navodi, da je Drenica: „Predeo kome se tačno granice ne znaju. Kako ju je narod omeđio, ona se prostirala između Kolašina i Podrimlja, Prekoruplja i Kosova. Najveći broj sela koja spadaju u drenički srez ne obuhvata celu Drenicu”.
    U jednoj zabelešci, izneo je M. S. Milojević, kako se Drenica deli na: Gornju i Doljnu Drenicu i mali komadić zemlje takozvani „Orlat“. U ova tri predela „nalazi se četrdeset sela sa 789 kuća“. Ovaj srpski spisatelj iz doba romantizma ističe kako u 431 kući živi „sve sam Srbin poturčen, koji vrlo malo zna arnautski i koji više srpski no arnautski govore“. Zatim navodi: „u 258 takođe poturčen Srbin, ali koji podjednako govore i jednim i drugim jezi kom‘‘.
    Slično M. Milojeviću razlaže i drugi srpski spisatelj T. Stanković, koji navodi: „Drenički Arnautaši, svi znaju dan svoje slave — svoga krsnog imena i toga dana ništa ne rade“.
    M. Popović je govoreći o Drenici na jednom mestu rekao: da Drenica zahvata poglavito sliv reke Drenice, pritoke Sitnice. Po gustini naseljenosti „Drenica nadmaša Kosovo“. Zatim se navode podaci o domovima po nacionalnom sastavu i naseljima. „U Drenici ima 1628 domova, Srba ima 42 doma, i to svega u dva sela: U Laušu 28, u Prekazi 14, a ima 55 naseljenih mesta, sela. Arnautsko stanovništvo je poglavito doseljeno. Najveći deo doseljenika je iz Krasnića i Nikeja. Manji deo iz Šalje, a ima i iz Krasnića. Ima i poarnaućenih porodica srpskih. Jedne su starije, poarnaućene pre 100 i više godina (tri u Obrinju), i one znaju za to“ Druge su „mlađe od 80 godina na ovamo (dve u Gladnom Selu, četiri u Krasmirovcima). Ove u Krasmirovcima znaju koja im je slava bila (Sv. Jovan), kao i jedna u Obrinju (Sv. Nikola). Ove čuvaju i ikone“.
    Pišući o srpskoj prošlosti na Kosovu I. Ivanić navodi na jednom mestu između ostaloga i: „Predeo Obilje, u kome je ime Obilića očuvano u imenima sela Gornjem i Donjem Kobiliću i rečici Obiliću“.
    *
    Prema katastarskom popisu oblasti Brankovića iz 1455. godine, današnji predeo Drenica imao je 52 seoska naselja, sa 1886 kuća i tri manastira. Od toga, 10 kuća je bilo vlaških, 10 arbanaških, 4 jermenske i 3 grčke.  
    U vreme turske vladavine srpskim zemljama starije epohe, prema istorijskoj tradiciji Drenica je brojala 64 sela i jedan manastir.
    Prema popisu stanovništva, sastavljenom 31. marta 1914. godine, Drenica je imala 83 seoska naselja i 1 manastir (od toga 9 zaseoka).
    U 1921. godini pri popisu stanovništva Drenica je imala: 90 naselja i 1 manastir (od toga 6 zaseoka).
    U vreme mojih ispitivanja i proučavanja Drenice 1934-1937. godine, predeo Drenica je imao 99 naselja, od toga 1 manastir, 8 kolonističkih naselja, od kojih 1 varošica i 4 sela, 1 rudarsku „koloniju“ i 3 zaseoka.

    Ime

    Predeo Drenica dobio je ime po planinskom toponimu Drenica, kako se naziva i reka (hidronim) Drenica. Oba ova naziva su nastala od imena biljke dren, po kojoj je i predeo dobio to ime. Po narodnoj tradiciji u Drenici su u staro vreme bile čitave šume drenovog drveća, koje su sa namložavanjem stanovništva iskrčene i veoma proređene. Oko izvorišta reke Drenice ima i danas obilja drenove šume. Prema navedenom, ime predela Drenica, došlo je od osnove dren. Uostalom, to se ime javlja u značenju cornus masscula, sa sličnim varijacijama, u jezicima svih slovenskih naroda.
    Dakako, nužno je na ovom mestu istaći, Drenica se pominje u našim izvorima tek u XIV veku. U Rječniku hrvatskoga ili srpskoga jezika JAZU, o ovom nazivu stoji zabeleženo sledeće: „Ime vodi i mjestu (kao ime jednoj ili više voda u Staroj Srbiji), ime jednome ili više mjesta po svoj prilici blizu rijeke Drenice. U Srpskom rječniku V. St. Karadžića navodi se o Drenici ovo: 1. Voda u Metohiji koja utiče u Drim; 2. knežina oko te vode. Iz navedenoga se jasno vidi da se pod Drenicom danas podrazumeva predeo Drenica, kojn čine Gornja i Donja Drenica, taj naziv ima i reka Drenica i na kraju planina Drenica. 

    Prirodne veze sa susednim predelima

    Kao što smo već pomenuli, sredinom manje župe Gornje Drennce protiče reka Drenica, koja se uliva u Sitnicu. Probijajući se kroz klisuru pri ulasku u Kosovo, reka Drenica time spaja ovaj predeo sa Kosovom. Na drugoj strani blagim ulegnućem spojena je Drenica sa župom Lapušnikom. Kao što smo pomenuli, Klisura Ševar spaja Drenicu sa Prekorupljem. Kao prirodna veza tu se ističe još i dolina reke Kline. S druge strane Drenica je vezana za Kosovo i Ibarski Kolašin dolinom reke Ljušte i preko Goleškog prevoja. Nigde te prirodne veze nisu tako jako upadljive. Prema gome, ovaj predeo stoji delimično izolovan, prirodnim putem odvojen od susednih predela, obrazujući jednu geografsku celinu, koja je sa susednim predelima spojena na nekoliko mesta, i to ne širom da je otvorena prema njima, već uzanim klancima vezuje se za ove. Vezu ovde poglavito održavaju rečne doline slivova Jadranskog i Crnog mora. Pored toga, dreničko talasasto pobrđe jednim delom se nastavlja i u predele Metohijskog podgora. Oko predela Drenice mestimično se pružaju planinski venci.

    Izvor: TATOMIR VUKANOVIĆ – DRENICA (Druga srpska Sveta Gora), Antropogeografska i etnološka razmatranja na terenu i u narodu vršena 1934-1937. Godine, Treće izdanje, MUZEJ U PRIŠTINI Narodna i univerzitetska biblioteka „Ivo Andrić“ u Prištini Centar za očuvanje nasleđa na Kosovu i Metohiji — MNEMOSYNE, Beograd 2005.

  3. Vojislav Ananić

    Srbi starinci u predelu Drenici

    Istorijska zbivanja na tlu predela Drenice u XVII veku delovala su te je iz decenije u deceniju, bilo sve manje srpskih rodova u ovom predelu koji je u srednjem veku bio baština dinasta Brankovića. To je nastavljeno i u XVIII i XIX veku te je u Drenici ostao neznatan broj srpskih starinačkih rodova. Ja sam zabeležio o poreklu starinaca u Drenici sve podatke.
    U selu Donji Strmac obitavaju 4 kuće roda Ilić, koji pripada srpskoj fisnoj organizaciji Šaljana (slave Sv. Arhanđela Mihaila). Doseljeni su u s. Strmac iz s. Gornje Kline — Drenica 1835. godine, a u Klini su bili u to vrema čipčije. Imaju srodnike u s. Pantinu na Kosovu i u selu Belici u Metohiji. Smatraju se kao Srbi „jerlije“ — starinci Dreničani. Iz Gornje Klineje doseljeno 1 domaćinstvo. Zatim rod Petronijević, 1 kuća, pripadaju bratstvu Ilića i fisu Šalj (ali slave Sv. Stefana Dečanskog).
    U selu Radiševu obitava rod Petrovići 1 kuća, pripada bratstvu Devedžića, a srpskom fisu Gaš; krsna slava im je Petrovdan. Od ovoga bratstva iselipa se u starini 1 kuća u Vrnjačku Banju, a 1879. godine 1 kuća u selu Đake u Kosanici, te 1894. godine 1 kuća u selu Rudnik — Metohijski podgor.
    U Radiševu obitava i rod Pantović 1 kuća, koji pripada bratstvu Devedžića. Od ovoga roda je odseljena jedna kuća 1906. godine u selu Krligate — Ibarski Kolašin, a jedna kuća 1928. godine u selu Rudnik.
    Emigracnona kretanja (iseljavanje) srpskog stanovništva. — Emigraciona kretanja srpskog stanovništva iz predela Drenice u feudalno doba bila su znatna.
    U srednjovekovno feudalno doba dreničko selo Sedlare je bilo znatno naselje u oblasti Brankovića. Kao što je pomenuto, godine 1455. Sedlare je imalo 74 kuće. Godine 1485. iselio se iz Sedlara rod Bižići. Iz Sedlara su se Bižići odselili u Nikšić — Crna Gora, gde su obitavali oko 100 godina. Potom, iz Nikšića su prešli u Kotare, a odatle potom u Berčegu kod Gline.
    Kao što je poznao, 1546. godine Turci su premestili u Većin dotadašnjeg zapovednika požeškog Vukašinovića, sa zadatkom, da pomera krajinu sve više na zapad i po njoj da naseljava Srbe. Tako, iz Srbije tu pridolazi, između ostalih, stanovništvo od Stare Raške — Rasa, sa Kosova, Metohije, Šare, Podrime, pa je svakako ta migraciona struja zahvatila i dreničke Srbe, koji su bili kao spona između Srba na Kosovu i u Metohiji.
    Prilikom srpsko-arbanaškog ustanka 1689-1690. godine u Metohiji i na Kosovu, svakako da su izvesnog udela imali i Arbanasi i Srbi iz Drenice, inače poznati kao veoma borben i slobodoljubiv etnički elemenat. Zasluge za ovaj ustanak ponajviše pripadaju generalu Pikolominiju, koji je zbog svojeg predusretljivog i pravednog držanja uživao odanost Srba i Arbanasa na Kosovu i Metohiji, koji su mu rado prilazili kao saborci. Ovaj zajednički ustanak Srba i Arbanasa na Kosovu i Metohiji, na strani Austrije protiv Turske, kao što je u nauci istaknuto, nije urodio plodom, te su Turci prema ustanicima, Srbima pravoslavne i Arbanasima katoličke vere, postupili veoma svirepo, preko svoje kaznene ekspedicije. Ovi istorijski događaji bili su od uticaja te su mnogi krajevi Kosova i Metohije gotovo opusteli. Ranije gusto srpsko stanovništvo oko Vučitrna, Trepče i Prištine je sasvim razređeno.
    Ova imigraciona kretanja zahvatila su i susednu Drenicu, odakle je izvesno srpsko stanovništvo strujalo na sever u severnu Srbiju i Vojvodinu, a dopiralo je i u Bosnu i Hercegovinu. Naskoro je došlo i do drugog ustanka Srba i Arbanasa u Staroj Srbiji protiv Turaka 1727-1739. godine. Ovaj je ustanak prouzrokovao drugu seobu Srba iz Metohije i Kosova, zajedno sa Drenicom i ostalim predelima kosovsko-metohijskih zemalja. Izvesna imigraciona kretanja Srba iz Drenice bila su u doba Kočine Krajine krajem XVIII v. i u doba Prvog i Drugog srpskog ustanka početkom XIX veka. Siromaštlo Arbanasa u zemlji matici Arbaniji, koje su turske feudalne vlasti iskoristile da ih pridobiju u islam, a i da im dodele srpske zemlje u kosovsko — metohijskim krajevima, dovelo je do čestih emigracionih kretanja Arbanasa iz Arbanije u metohijsko — kosovske zemlje. Ova migraciona struja Arbanasa javlja se još krajem XVI veka i neprekidno se održava sve do kraja XIX veka, pogađajući između svih krajeva kosovsko — metohijskih oblasti, ponajviše baš Drenicu, jednu od najlepših poljoprivrednih zemalja Kosova i Metohije.  
    Do polovine XIX veka bilo je u pojedinim selima zaostalih srpskih rodova, a od toga doba predeo Drenica biva skoro etničko čisto naseljena Arbanasima, uz brojne poarbanašene srpske domorodačke rodove.

    Poreklo

    Kod Srba u predelu Drenici, podreklo označava rod, rodovsko prezivanje. Ono je vezano krvnim srodstvom. Katkad se pamti i bratstvenička pripadnost pripadnika „podrekla”, kao i pripadnost fisu. Svi pripadnici jednoga podrekla žive u srodničkoj zadruzi, ili kao „odeljaci“ u posebnim kućama. Uvek im je zajednička krsna ili rodovska slava.

    Izvor: TATOMIR VUKANOVIĆ – DRENICA (Druga srpska Sveta Gora), Antropogeografska i etnološka razmatranja na terenu i u narodu vršena 1934-1937. Godine, Treće izdanje, MUZEJ U PRIŠTINI Narodna i univerzitetska biblioteka „Ivo Andrić“ u Prištini Centar za očuvanje nasleđa na Kosovu i Metohiji — MNEMOSYNE, Beograd 2005.

  4. Vojislav Ananić

    Pregled stanovništva u predelu Drenici po rodovima,
    broju kuća, etničkoj pripadnosti, prema mojim ispitivanjima 1934-1937. godine

    1. Baks: arbanaških rodova 9, sa 33 kuće. Od toga poarbanašenih Srba 1 rod, sa 4 kuće.
    2. Banjica (Gornja Drenica): arbanaških rodova 6, sa 32 kuće. Cigana— Mađupa, 1 rod sa 1 kućom.
    3. Banjica (Donja Drenica): arbanaških rodova 13, sa 68 kuća. Kolonista Srba: 6 rodova, sa 10 kuća. Cigana Gabelja: 6 familija, sa 6 čergi — koliba.
    4. Beženić: arbanaških rodova 6, sa 7 kuća. Cigana Mađupa: 1 rod, sa 1 kućom.
    5. Beriš: arbanaških rodova: 1, sa 12 kuća.
    6. Bečić: arbanaških rodova 3, sa 13 kuća. Kolonista Srba i Crnogoraca, 8 rodova sa 10 kuća.
    7. Broćna: arbanaških rodova 14, sa 74 kuće. Srbi starosedeoci 1 rod, sa 1 kućom. Kolonisti Srbi i Crnogorci 22 roda sa 35 kuća. Uz to: Amerikanac crnogorskog porekla 1 rod sa 1 kućom, i Hrvat 1 rod sa 1 kućom.
    8. Vasiljevo: arbanaških rodova 6, sa 22 kuće.
    9. Vitak: arbanaških rodova 5 sa 32 kuće. Kolonisti: Srbi rodova 8, sa 9 kuća, Albanaca 1 rod sa 1 kućom.
    10. Vrbovac: arbanaških rodova19, sa 41 kućom. Cigani: Mađupi 1 rod, sa 2 kuće i Gabelji, 1 rod sa 1 kućom — kolibom.
    11. Vukovac: arbanaških rodova 9, sa 22 kuće.
    12. Vučak: arbanaških rodova 4, sa 18 kuća.
    13. Galica: arbanaških rodova 7, sa 28 kuća. Cigana Mađupi 1 rod, sa 3 kuće. Kolonisti Srbi i Crnogorci 2 roda sa 2 kuće.
    14. Gladno selo: arbanaških rodova 5, sa23 kuće. Cigani Mađupi 7 rodova sa 10 kuća, Cigana Gabelja 2 roda sa 3 kuće.
    15. Globare: arbanaških rodova 5, sa 44 kuće. Srbi kolonisti: 8 rodova sa 8 kuća.
    16. Glogovac: arbanaških rodova 5, sa 46 kuća.
    17. Godance: arbanaških rodova 4, sa 16 kuća.
    18. Gornja Kpina: arbanaških rodova 10, sa 56 kuća. Srbi na kupljenom imanju 2 roda, sa 2 kuće. Kolonisti Srbi i Crnogorci 20 rodova, sa 25 kuća.
    19. Gornja Koratica: arbanaških rodova 10, sa 25 kuća. Kolonisti Srbi i Crnogorci 4 roda, sa 7 kuća.
    20. Gornja Fuštica: arbanaških rodova 3, sa 18 kuća.
    21. Gornje Obrinje: arbanaških rodova 12, sa 84 kuće.
    22. Gornje Prekaze: arbanaških rodova 11, sa 98 kuća. Kolonisti Srbi i Crnogorci 11 rodova, sa 13 kuća.
    23. Gornji Zabel: arbanaški rod 1, sa 11 kuća.
    24. Gornji Obilić: arbanaških rodova 6, sa 23 kuće.
    25. Gradica: arbanaških rodova 10, sa 50 kuća. Cigani Mađupi 2 roda, sa 6 kuća.
    26. Divljak: arbanaških rodova 3, sa 9 kuća.
    27. Dobroševac: arbanaških rodova 12, sa 36 kuća. Cigani Mađupi 1 rod, sa 1 kućom. Cigani Gabelji 1 rod, sa 6 koliba—čergi, Kolonisti Srbi i Crnogorci 3 roda, sa 3 kuće.
    28. Domanek: arbanaških rodova 4, sa 11 kuća.
    29. Donja Klina: arbanaških rodova 8, sa 60 kuća. Svih 8 rodova su poarbanašeni Vlasi.
    30. Donja Koratica: arbanaških rodova 5, sa 33 kuće. Od toga poreklom Bošnjaci 4 roda, sa 31 kućom — poarbanašeni.
    31. Donja Fuštica: arbanaških rodovaP, sa 47 kuća. Srbi i Crnogorci žitelji na kupljenoj zemlji 2 roda, sa 2 kuće. Kolonisti Srbi 4 roda, sa 6 kuća. Gabelji Cigani 1 rod, sa 3 kolibe.
    32. Donje Obrinje: arbanaških rodova 11, sa 89 kuća. Od toga srpskog porekla — poarbanašeni Srbi 6 rodova, sa 64 kuće.
    33. Donje Prekaze: arbanaških rodova 16, sa 54 kuće.
    34. Donji Zabel: arbanaških rodova 10, sa 18 kuća. Srba na kupljenoj zemlji 1 rod, sa 1 kućom Kolonisti Srbi i Crnogorci roda 4, sa 4 kuće.
    35. Donji Obilić: arbanaških rodova 10, sa 51 kućom. Od toga su poarbanašeni Srbi 3 roda, sa 39 kuća. kolonisti: Arbanasi 1 rod, sa 1 kućom i Cigani Mađupi 1 rod, sa 1 kućom.
    36. Donji Strmac: srpskih rodova 3, sa 12 kuća. Arbanasa 1 rod, sa 4 kuće.
    37. Doševce: arbanaških rodova 2, sa 9 kuća.
    38. Dubovce: arbanaških rodova 13, sa 33 kuće. Od toga su 1 rod poarbanašeni Srbi jerlije, sa 5 kuća. Kolonisti Srbi i Crkogorci: 3 roda, sa 7 kuća. Kolonisti Arbakasi: 1 rod, sa 1 kućom.
    39. Duga: arbanaških rodova 2, sa 9 kuća.
    40. Izbica: arbanaških rodova 3, sa 20 kuća. Sva tri roda su poarbanašeni Srbi jerlije.
    41. Kišna Reka: arbanaških rodova 11, sa 52 kuće. Od toga 2 roda, sa 19 kuća su poarbanašeni Srbi.
    42. Kladernica: arbanaških rodova 8, sa 53 kuće. Od toga poarbanašeni Cigani Mađupi 1 rod, sa 8 kuća.
    43. Klečka: arbanaški rod 1, sa 9 kuća.
    44. Kožica: arbanaških rodova 3, sa 19 kuća. Cigani Mađupi 1 rod, sa 2 kuće. Ovaj mađupski rod su poarbanašeni srpski Radenovci.
    45. Komorane: arbanaških rodova 11, sa 55 kuća. Od toga 2 roda, sa 14 kuća su poarbanašeni Srbi. Cigani Mađupi 3 roda, sa 3 kuće. Kolonisti Srbi i Crnogorci 38 rodova, sa 70 kuća.
    46. Koračica: arbanaških rodova 5, sa 15 kuća.
    47. Kotore: srpskih rodova 6, sa 10 kuća. Arbanaška roda 2, sa 15 kuća.
    48. Krajkovo: arbanaških rodova 6, sa 30 kuća. kolonisti Srbi i Crnogorci 8 rodova, sa 9 kuća.
    49. Krajmirovci: arbanaških rodova 4, sa 78 kuća. Od toga su 3 roda, sa 48 kuća poarbanašeni Srbi.
    50. Kraljević Tomislav: kolonisti Srbi i Crnogorci, rodova 17, sa 26 kuća.
    51. Kraljica: kolonisti Crnogorci, rodova 21, sa 44 kuće.
    52. Krasalić: arbanaških rodova 3, sa 10 kuća.
    53. Krasmirovci: arbanaških rodova 2, sa 24 kuće.
    54. Krst Brdo: kolonisti Srbi i Crnogorci rodova 20, sa 25 kuća.
    55. Kruševac: arbanaških rodova 3, sa 20 kuća.
    56. Kućica: arbanaških rodova 3, sa 23 kuće. Cigana Mađupa 1 rod, sa 1 kućom.
    57. Lauša: arbanaških rodova 26, sa 92 kuće. Od toga 6 rodova, sa 22 kuće poarbanašeni Srbi. Posrbljeni Radenovci 7 rodova, sa 16 kuća poarbanašeni.
    58. Likovce: arbanaških rodova 10, sa 38 kuća. Cigana Mađupa 1 rod, sa 1 kućom.
    59. Likošane: arbanaških rodova 6, sa 22 kuće. Od toga poarbanašenih Srba 3 roda, sa 13 kuća. Kolonisti Srbi i Crnogorci 4 roda, sa 4 kuće.
    60. Ludović: arbanaških rodova 2, sa 2 kuće. Oba roda su poarbanašeni Srbi. Posrbljeni Radenovci 3 roda, sa 4 kuće poarbanašeni.
    61. Ljubovac: arbanaških rodova 9, sa 71 kućom. Od toga 4 roda, sa 43 kuće poarbanašeni Srbi. Kolonisti Srbi i Crnogorci 7 rodova, sa 7 kuća.
    62. Manastir Devič: monaha 3 (1936 god.).
    63. Marina: arbanaških rodova 7, sa 29 kuća.
    64. Mikušnica: arbanaških rodova 6, sa 35 kuća. Cigana Mađupa 1 rod, sa 1 kućom. Kolonisti Crnogorci 2 roda, sa 3 kuće.
    65. Mirena: arbanaških rodova 4, sa 16 kuća.
    66. Mokrmalj: arbanaških rodova 3, sa 22 kuće. Od toga 2 roda, sa 8 kuća poarbanašeni Srbi jerlije. Kolonisti Crnogorci 8 rodova, sa 11 kuća.
    67. Nekovce: arbanaških rodova 13, sa 79 kuća.
    68. Novo Poljance: kolonisti Srbi i Crnogorci rodova23, sa 49 kuća.
    69. Novo Selo: kolonisti Crnogorci rodova 9, sa 13 kuća.
    70. Novo Čikatovo: srpskih rodova 1, sa 1 kućom na kupljenoj zemlji. Jevrejskih rodova 1, sa 1 kućom. Kolonisti Srbi i Crnogorci rodova 73, sa 95 kuća. Ruskih rodova 3, sa 4 kuće. Ukupno 68 rodova, sa 101 kućom. 
    71. Ovčarevo: arbanaških rodova 10, sa 40 kuća. od toga 1 rod sa 4 kuće poarbanašeni Srbi.
    72. Petraštica: arbanaških rodova 4, sa 44 kuće. Cigana Mađupa 1 rod, sa 2 kuće.
    73. Plužina: arbanaških rodova 6, sa 26 kuća. Od toga poarbanašenih Srba 5 rodova, sa 23 kuće.
    74. Poklek: arbanaških rodova 7, sa 22 kuće. Od toga poarbanašenih Srba 2 roda, sa 6 kuća. kolonisti Srbi 1 rod, sa 1 kućom.
    75. Poluža: arbanaških rodova 5, sa 24 kuće.
    76. Poluža zaselak: kolonisti Srbi i Crnogorci 10 rodova, sa 13 kuća.
    77. Poljance: arbanaških rodova 10, sa 55 kuća. Od toga poarbanašenih Srba 1 rod, sa 7 kuća. poarbanašenih Vlaha 4 roda, sa 30 kuća. kolonisti Arbanasi 1 rod, sa 1 kućom.
    78. Prelovce: arbanaških rodova 3, sa 12 kuća.
    79. Radiševo: srpskih rodova 8, sa 13 kuća, jerlija Srba. Arbanaških rodova 5, sa 13 kuća. Kolonisti Srbi 2 roda, sa 2 kuće.
    80. Rakitnica: arbanaških rodova 4, sa 33 kuće. Od toga 3 roda, sa 29 kuća su poarbanašeni Srbi.
    81. Rezalo: arbanaškog porekla rodova 14, sa 98 kuća. Svi su rodovi poarbanašeni Srbi, i tri bratstva.
    82. Rusinovce: arbanaških rodova 4, sa 20 kuća.
    83. Sedlare: arbanaških rodova 5, sa 40 kuća. Od toga poarbanašenih Srba 4 roda, sa 44 kuće.
    84. Srbica, varošica: kolonisti Srbi i Crnogorci rodova 32, sa 41 kućom; Hrvati 1 rod, sa 1 kućom.
    85. Srednja Klina: arbanaških rodova 5, sa 14 kuća. Od toga 2 roda, sa 9 kuća poarbanašeni Vlasi. Srbi 1 rod sa 1 kućom, kupljeno imanje. Kolonisti Srbi 3 roda, sa 6 kuća.
    86. Stankovac: arbanaških rodova 12, sa 48 kuća. Cigani Mađupi 2 roda, sa 2 kuće. Kolonisti Srbi 4 roda, sa 4 kuće.
    87. Staro Čikatovo: arbanaških rodova 7, sa 42 kuće. Kolonisti Srbi i Crnogorci 2 roda, sa 2 kuće.
    88. Tica: arbanaških rodova 3, sa 21 kućom. Od toga 1 rod, sa 9 kuća su poarbanašeni Srbi.
    89. Trdevac: arbanaških rodova 3, sa 21 kućom. Od toga 1 rod, sa 9 kuća su poarbanašeni Srbi.
    90. Trnava: arbanaških rodova 1, sa 6 kuća. Poarbanašenih Cigana Mađupa 1 rod, sa 5 kuće.
    91. Trnavce: arbanaških rodova 5, sa 27 kuća. svih 5 rodova su poarbanašeni Srbi. kolonisti Srbi i Crnogorci rodova 7, sa 7 kuća. Kolonisti Cigani Mađupi 1 rod, sa 1 kućom.
    92. Trstenik: arbanaških rodova 26, sa 101 kućom. Od toga poarbanašeni Srbi 4 roda, sa 15 kuća. kolonisti Srbi i Crnogorci 9 rodova, sa 15 kuća. Kolonisti Cigani Mađupi 1 rod, sa 2 kuće.
    93. Turićevac: arbanaških rodova 9, sa 36 kuća. Od toga poarbanašenih Srba 4 roda, sa 22 kuće.
    94. Tušilje, zaselak: arbanaških rodova 9, sa 36 kuća. Od toga poarbanašenih Srba 4 roda, sa 22 kuće.
    95. Ćirez: arbanaških rodova 4, sa 20 kuća. Kolonisti Srbi i Crnogorci 7 rodova, sa 17 kuća.
    96. Čubrelj: arbanaških rodova 15, sa 44 kuće. Od toga poarbanašenih Srba 4 roda, sa 9 kuća. Kolonisti Srbi 11 rodova, sa 13 kuća.
    97. Štrbulovo: arbanaških rodova 2, sa 29 kuća.
    98. Štutica: arbanaških rodova 5, sa 42 kuće.

    Prema iznetome, u razdoblju 1934-1937. godine u predelu Drenici je bila sledeća populaciona slika, prema mojim etnografsko — antropogeografskim ispitivanjima.
    Srbi stalnosedeoci: 25 rodova, sa 45 kuća. Manastir Devič, sa 3 monaha.
    Arbanasi: rodova 606, sa 2937 kuća. Od toga: poarbanašenih Srba 87, sa 582 kuće. Poarbanašenih Vlaha rodova 18, sa 152 kuće. Poarbanašenih Bošnjaka muslimanske vere roda 4, sa 31 kućom. poarbanašenih Cigana Mađupa rodova 6, sa 41 kućom. Poarbanašenih posrbljenih Radenovaca rodova 10, sa 20 kuća.
    Cigani: Mađupi 28 rodova, sa 53 kuće. Cigana Radenovaca 3 roda, sa 4 kuće. Gabelja 11 familija, sa 19 domova.
    Jevreji: 1 rod, sa 1 kućom.
    Kolonisti: Srbi i Crnogorci rodova 430, sa 692 kuće.
    Amerikanci crnogorskog porekla 1 rod, sa 1 kućom.
    Hrvati 2 roda, sa 2 kuće.
    Rusi 3 roda, sa 4 kuće.
    Arbanasi 4 roda, sa 4 kuće.
    Cigani Mađupi 2 roda, sa 2 kuće.
    Ukupno je bilo rodova 1116, sa 3764 kuća i uz to 1 pravoslavni manastir, sa 3 kaluđera.

    Izvor: TATOMIR VUKANOVIĆ – DRENICA (Druga srpska Sveta Gora), Antropogeografska i etnološka razmatranja na terenu i u narodu vršena 1934-1937. Godine, Treće izdanje, MUZEJ U PRIŠTINI Narodna i univerzitetska biblioteka „Ivo Andrić“ u Prištini Centar za očuvanje nasleđa na Kosovu i Metohiji — MNEMOSYNE, Beograd 2005.

  5. Filip Velickovic

    Da li neko zna nesto o selu Voćnjak, Srbica?