Порекло презимена, село Ћирез (Србица)

29. децембра 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Ћирез, општина Србица – Косовскомитровачки округ. Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – а на основу истраживања обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и тип села, гробља и воде.

Ћирез се налази на стрменим падинама дреничког побрђа, те и по ободима, Клисуре Ћирез. Ово село припада дреничком типу села. Једно старовремско гробље налази се у једој сеоској њиви, преорано. Село Ћирез има своју сеоску мерају. Баште и гумна, махом се налазе уз окућнице сеоских домова. Има и башта покрај сеоског потока у клисури.

Покрај села налазе се сеоска гробља, махалска и џематска гробља. Скоро свака сеоска кућа има у своме обору родовски бунар, из којег се снабдева пијаћом водом.

Историјат и остали подаци о селу.

У катастарском попису области Бранковића, из 1455. године, наводи се  село Чиртеш, са 25 кућа, У 1477. години бележи се као село Чиреж, са 29 кућа, а у 1487. години има 24 куће. Данас је то дреничко село Ћирез.

Према статистичким подацима из 1914. године, Ћирез је имао 222 становника.

Према попису становништва из 1921. године, Ћирез је имао 227 становника, са 29 домова.

Порекло становништва.

У 1936. години, испитивањима, насеља и порекла становништва, Ћирез је имао следеће популационо стање:

А р б а н а с и:

Љушај, фис Краснић, 5 кућа, мухаџири. Овај род води порекло из Малесије – Арбанија. Његово миграционо кретање у старини било је из Арбаније, преко Метохије и Косова у Топлицу, где је био настањен у Љуши, а одатле одлази у Спонце — Раткоцер у Јабланици. Одатле је 1879. године прешао у Дреницу, и настанио се у Ћирезу, где обделава туђу земљу као чифчија. Од овога рода, 1928. године 1 кућа се одселила у Малу Азију.

-Преказ, фис Бериш, 6 кућа. Овај род је пореклом од братства Зећировић, из села Преказа – Дреница, одакле је досељен 1885. године, а доселила се 1 задружна кућа.

-Таировић, фис Ељшан, 5 кућа. Овај је род познат и као Фетаовић, а старином је из Метохије. У задружној кући живела су 4 брата, који су се изделили и населили: Један брат у село Сеница, други је прешао у Потерк, трећи у дреничко село Градицу, а Четврти се настанио у Ћирез, и од њега су Таировићи.

-Фетаовић, фис Ељшан, 4 куће. Припадају братству Фазлијевића.

-Ибовић, фис Ељшан, 3 куће. Припадају братству Фазлиовић.

Срби и Црногорци (колонисти):

-Абут, 3 куће, славе Св. Николу. Досељени су као колонисти 1925. године, из Драгинић Подова – Мркоњић Град у Босни.

-Вујовић, 6 кућа, славе Св. Арханђела Михаила, прислужују Св. Илију, старином су Чевљани, а као колонисти су досељени 1928. године и то: 4 куће из Убла, а две куће из Броћанца — Црна Гора.

-Марковић, 1 кућа, славе Св. Јована Крститеља, а прислужују Малу Госпојину, старином су из Цуца, а у Ћирез су досељени 1928. године као колонисти из Броћанца – Никшић, Црна Гора.

-Банићевић, 1 кућа, славе Св. Јована Крститеља, а прислужују Св. Николу Летњег. Пореклом су из села Рокоча из Цуца – Црна Гора, а као колонисти досељени су 1928. године.

-Шакић, 3 куће, славе Св. Јована Крститеља, а прислужују Св. Николу Летњег. Пореклом су из села Рокоча из Цуца, одакле су досељени 1928. тодине као колонисти.

-Драшковић, 2 куће, славе Св. Арханђела Михаила, а прислужују Св. Илију, старином су Чевљани а досељени су из Броћанца.

-Љубичић, 1 кућа, славе Ђурђевдан, пореклом су из села Драгнић – Подова – Мркоњић Град, досељени су као колонисти 1928. године.

Према изнетоме у 1936. години у Ћирезу је било арбанашких родова 4, са 20 кућа. Српских и црногорских родова — колонисти 7, са 17 кућа.

Према попису становништва из 1948,године Ћирез је имао 50 становника, од тога 112 мушких и 118 женских, са 31 кућом.

ИЗВОР: Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – а на основу истраживања обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.