Порекло презимена, село Средња Клина (Србица)

11. децембра 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Средња Клина, општина Србица – Косовскомитровачки округ. Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – а на основу истраживања обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и топ села.

Средња Клина – Klina е Mesme, налази се у дреничкој равници, поред реке Клине и припада џематском типу збивених дреничких сеоских насеља. Поред села налази се брдашце звано Ruga tepza.

Средња Клина има заједничку сеоску шуму и мерају. До села се налазе 2 гробља.

Воде и остали подаци о селу.

За прање рубља и напајање домаће стоке, сељаци овога села, служе се водом са реке Клине, док пијаћу воду добијају из сеоских бунара, које има скоро свако домаћинство. Та се вода употребљава и за остале домаће потребе.

Према статистичким подацима из 1914. године Средња Клина је имала 378 становника.

Према попису становништва из 1921. године Средња Клина је имала 189 становника, са 29 домова.

Порекло становништва.

Према испитивањима насеља и порекла становништва из 1936. године, у Средњој Клини је обитавало следеће становништво.

Арбанаси:

-Ходић, фис Гаш, 6 кућа. Пореклом су из Доње Клине, одакле се доселила 1 кућа 1816. године. Влашкога су порекла и прешли су из православља у ислам у првој половини XVII века, а потом су се временом и поарбанасили. Од овога рода три куће су одсељене у Арбанију из Средње Клине.

-Кадријевић, фис Мзез, 3 куће. Пореклом су од влашких сточара номада из Метохије. Године 1835. од овога рода је досељена 1 кућа у Средњу Клину. Преци овога рода прешли су из православља у ислам, крајем XVII века.

-Брабонић, фис Гаш, 1 кућа. Пореклом су из села Брабонића — Косово, одакле су се доселили 1918. године.

-Осић, фис Гаш, 1 кућа. Године 1895. досељени су из Горње Клине, где имају сроднике истоименог рода. Старином су из Азије, одакле су досељени крајем XVIII века као сточари номади.

-Бошњак, фис Куч, 3 куће. Године 1886. су досељени из села Ваганице — Косовска Митровица. Род води порекло из околине Рожаја – Црна Гора.

С р б и:

-Миловић, 1 кућа, славе Св. Арханђела Михаила, прислужују Св. Илију. Овај је род насељен на купљену земљу иза Првога светсога рата, из села Пегковића — Грахово у Херцеговини.

Колонисти:

-Јакшић, 3 куће, славе Св. Петку Параскеву, прислужују Мрклу Петку. Као колонисти досељени су у Средњу Клину из села Јасеновика у Ибарском Колашину. Старином су из Црне Горе.

-Михајловић, 1 кућа, славе Св. Јована Крститеља. Као родовску заветину светкују Прву недељу по Петковдану. Досељени су као колонисти из села Буба, у Ибарском Колашину, А старином су Васојевићи.

-Миливојевић, 2 куће, славе Ђурђевдан, прислужују Св. Илију. Као колонисти су досељени из Вељег Бријега, у Ибарском Колашину, а старином су из Црне Горе.

Према изнетоме, у 1936. години у Средњој Клини су били:

Арбанаси: 5 родова, са 14 кућа. Од тога 2 рода, са 9 кућа су влашкога порекла, који су из православља прешли у ислам, а затим се и поарбанасили.

Срби: 1 род са 1 кућом, купљено имање.

Срби колонисти: 3 рода, са 6 кућа.

Према попису становништва из 1948. године Средња Клина је имала 294 становника, од тога 141 мушких и 153 женских, са 41 кућом.

ИЗВОР: Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – а на основу истраживања обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.