Poreklo prezimena, selo Srednja Klina (Srbica)

11. decembar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Srednja Klina, opština Srbica – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Tatomira Vukanovića „Drenica“ – a na osnovu istraživanja obavljenih od 1934. do 1937. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i top sela.

Srednja Klina – Klina e Mesme, nalazi se u dreničkoj ravnici, pored reke Kline i pripada džematskom tipu zbivenih dreničkih seoskih naselja. Pored sela nalazi se brdašce zvano Ruga tepza.

Srednja Klina ima zajedničku seosku šumu i meraju. Do sela se nalaze 2 groblja.

Vode i ostali podaci o selu.

Za pranje rublja i napajanje domaće stoke, seljaci ovoga sela, služe se vodom sa reke Kline, dok pijaću vodu dobijaju iz seoskih bunara, koje ima skoro svako domaćinstvo. Ta se voda upotrebljava i za ostale domaće potrebe.

Prema statističkim podacima iz 1914. godine Srednja Klina je imala 378 stanovnika.

Prema popisu stanovništva iz 1921. godine Srednja Klina je imala 189 stanovnika, sa 29 domova.

Poreklo stanovništva.

Prema ispitivanjima naselja i porekla stanovništva iz 1936. godine, u Srednjoj Klini je obitavalo sledeće stanovništvo.

Arbanasi:

-Hodić, fis Gaš, 6 kuća. Poreklom su iz Donje Kline, odakle se doselila 1 kuća 1816. godine. Vlaškoga su porekla i prešli su iz pravoslavlja u islam u prvoj polovini XVII veka, a potom su se vremenom i poarbanasili. Od ovoga roda tri kuće su odseljene u Arbaniju iz Srednje Kline.

-Kadrijević, fis Mzez, 3 kuće. Poreklom su od vlaških stočara nomada iz Metohije. Godine 1835. od ovoga roda je doseljena 1 kuća u Srednju Klinu. Preci ovoga roda prešli su iz pravoslavlja u islam, krajem XVII veka.

-Brabonić, fis Gaš, 1 kuća. Poreklom su iz sela Brabonića — Kosovo, odakle su se doselili 1918. godine.

-Osić, fis Gaš, 1 kuća. Godine 1895. doseljeni su iz Gornje Kline, gde imaju srodnike istoimenog roda. Starinom su iz Azije, odakle su doseljeni krajem XVIII veka kao stočari nomadi.

-Bošnjak, fis Kuč, 3 kuće. Godine 1886. su doseljeni iz sela Vaganice — Kosovska Mitrovica. Rod vodi poreklo iz okoline Rožaja – Crna Gora.

S r b i:

-Milović, 1 kuća, slave Sv. Arhanđela Mihaila, prislužuju Sv. Iliju. Ovaj je rod naseljen na kupljenu zemlju iza Prvoga svetsoga rata, iz sela Pegkovića — Grahovo u Hercegovini.

Kolonisti:

-Jakšić, 3 kuće, slave Sv. Petku Paraskevu, prislužuju Mrklu Petku. Kao kolonisti doseljeni su u Srednju Klinu iz sela Jasenovika u Ibarskom Kolašinu. Starinom su iz Crne Gore.

-Mihajlović, 1 kuća, slave Sv. Jovana Krstitelja. Kao rodovsku zavetinu svetkuju Prvu nedelju po Petkovdanu. Doseljeni su kao kolonisti iz sela Buba, u Ibarskom Kolašinu, A starinom su Vasojevići.

-Milivojević, 2 kuće, slave Đurđevdan, prislužuju Sv. Iliju. Kao kolonisti su doseljeni iz Veljeg Brijega, u Ibarskom Kolašinu, a starinom su iz Crne Gore.

Prema iznetome, u 1936. godini u Srednjoj Klini su bili:

Arbanasi: 5 rodova, sa 14 kuća. Od toga 2 roda, sa 9 kuća su vlaškoga porekla, koji su iz pravoslavlja prešli u islam, a zatim se i poarbanasili.

Srbi: 1 rod sa 1 kućom, kupljeno imanje.

Srbi kolonisti: 3 roda, sa 6 kuća.

Prema popisu stanovništva iz 1948. godine Srednja Klina je imala 294 stanovnika, od toga 141 muških i 153 ženskih, sa 41 kućom.

IZVOR: Prema knjizi Tatomira Vukanovića „Drenica“ – a na osnovu istraživanja obavljenih od 1934. do 1937. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.