Порекло презимена, село Ракитница (Србица)

8. децембар 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Ракитница, општина Србица – Косовскомитровачки округ. Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – а на основу истраживања обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и тип села.

Ракитница се налази на брежуљкастом земљишту дреничког побрђа, а припада џематском дреничком типу села, чије су махале разређене. Баште и родовска гума налазе се у окућницама, или до ових.

Гробља.

Ракитница има сеоску угрину и шуму, као и три гробља, која се налазе покрај села. До Ракитнице се налази и једно село старосрпско гробље, које се назива албански: Vorre té’ shkijeve.

Воде.

У селу има знатан број извора и чесама, а поред тога већи број кућа има у својим окућницама и бунаре са пијаћом водом. Домаћу стоку напајају на извору званом Појило, где се углавном и рубље пере.

Име и остали подаци.

Према народној традицији, село је добило име по некоме Раки, који је ту обитавао у старо време. Напоредо са тим, постоји и предање да је село добило то име по топониму њиви, која има то име.

Према попису становништва из 1914. године, Ракитница је имала 198 становника.

Према статистичким подацима из 1921. године, Ракитница је имала 840 становника, са 90 кућа.

Порекло становништва.

Према проучавањима из 1936. године у Ракитници су обитавали следећи родови:

А р б а н а с и:

-Дијак, фис Бериш, 8 кућа. Припадају братству Гецић. Њихов предак Марко, прешао је из хришћанства у ислам 1716. године.

-Дурмиш, фис Бериш, 12 кућа. Овај род је такође домородачко српско становништво, чији су преци око 1735. године, из хришћанства прешли у ислам, а потом се временом поарбанасили. Од овога рода 1920. године 3 куће су се одселиле у Арбанију.

-Ајровић, фис Бериш, 9 кућа. Овај род води порекло од братства Гецића, то су Срби јерлије, који су прешли у ислам у XVII веку, затим се поарбанасили.

-Чарк, фис Куч, 4 куће. Овај род води порекло из дреничког села Пољанца, одакле су се доселили 1856. године, а припадају братству Осман Гусија. Старином су од Гусиња, одакле су досељени у Дреницу 1825. године.

Према изнетоме у 1936. години у Ракитници је било арбанашких родова: 4, са 33 куће. Од тога су 3 рода, са 29 кућа српскога порекла, који су из хришћанства прешли у ислам, а потом се поарбанасили.

Према попису становништва у 1948. години, Ракитница је имала 375 становника, од тога 186 мушких, и 189 женских, са 56 кућа.

ИЗВОР: Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – а на основу истраживања обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.