Порекло презимена, село Овчарево (Србица)

30. новембар 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Овчарево, општина Србица – Косовскомитровачки округ. Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – а на основу истраживања обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Овчарево припада џематском типу села, чији су џемати раштркани. Село се налази покрај Овчарске реке, с њене обадве стране. Ту се налазе и остаци старог насеља у зидинама. По народној традицији, у старо доба Овчарево је било велико насеље и простирало се све до села Копилића – Обилића.

Родовска гумна су у сеоским окућницама.

Гробља.

У атару села Овчарева има четири гробља, од тога два су старовремска: једно гробље је Сватовско, за које се каже да je старосрпског порекла. Друго старовремско гробље је Чумино. У Сватовском гробљу, до скора је био један гроб са надгробним спомеником у облику крста, који је имао и натпис, али је уништен за време Првог светског рата.

Тип села и воде.

Село Овчарево се данас дели на три џемата: Кручај, Кодрај и Цурај. Напоредо са тим, у народу се чују и називи махала по најмногољуднијим родовима.

Родовски бунари су у окућницама, Село има своју мерају, као сеоску џамију.

Историјат и приноси.

У катастарском попису области Бранковића из 1455. село Овчарево спада у велика насеља и има 107 кућа. У наведеном попису се наводи и аграрна производња у Овчареву, и то: принос од пшенице је износио 800 ликана, а спахијски доходак је био 100 лукана. Принос од јечма и зоби је износио такође 800 лукана, а спахијаски доходак 100 лукана. Принос од куплуџе је износио 320 лукана, а спахијски доходак 40 лукана. Принос од ражи и проса износио је такође 320 лукана, а спахијски доходак 40 лукана. Принос од грахориице је био 64 лукана, а спахијски доходак 8 лукана. Принос од бакпе је износио 240 акчи, а спахијски доходак 30 акчи. Принос од сочивице је износио такође 240 акчи, а спахијски доходак 30 акчи. Принос од граха је био 20 акчи, а спахијски доходак 25 акчи. Принос од лана је износио 320 акчи, а спахијски ушур 40 акчи. Принос од винограда је износио 2350 чаброва, а ушур спахијски 235 чаброва. Принос од кошница пчела био је 320 акчи, а спахијски доходак 40 акчи. Принос од 5 млинова је износио 5280 акчи, а спахијски доходак 660 акчи. Доходак од домаћих свиња био је 1040 акчи, а спахијски ресум је износио 130 акчи, док је село имало 2080 свиња.

Према статистичким подацима из 1914. године, Овчарево је имало 358 становника.

Према попису становништва из 1921. године, Овчарево је имало 318 становника, са 50 домова.

Порекло становништва.

Према испитивањима насеља и порекла становништва из 1936. године, у Овчареву је обитавало следеће становништво:

А р б а н а с и:

-Алуровић, ронђа Гецић, фис Гаш, 4 куће. Пореклом су од братства Гецића из дреничке Лауше. Од овога братства било је у старини одсељених родова у село Лопаштицу – Лаб.

-Арућовић, фис Гаш, 12 кућа.

-Балићи, фис Гаш, 5 кућа.

-Дервишај, фис Гаш, 1 кућа. Овај род има заједничко братственнчко порекло са Балића родом.

-Зејнел, фис Шаљ, 3 куће. Старином су из Арбаније, 1 домаћинство се доселило почетком XIX века.

-Цуровић, фис Гаш, 5 кућа. Овај род је по народној традицији циганског порекла, из групе Мађупа, али је посве поарбанашен. По традицији у Арбанаса села Овчарева, у старо време, један ратник у турској војсци који је служио, из рода Азировића из Овчарева, кад се из војске повратио у свој завичај у дреничко село Овчарево, довео је и свога сеиза Циганина званог Цуру. Тај се Циганин у Овчареву закућио, примивши и фис овога рода са чијим је ратником дојездио y Овчарево. Ово котило се не издаје за Цигане – Мађупе, већ за Албанце.

-Алиловић, фис Гаш, 4 куће, старином су Срби, који су напустили хришћанство и прешли у ислам, па се временом поарбанасили.

-Вранићи, фис Зогјан, 1 кућа. Доселили су се 1917. године из Вранића – Призрен.

-Кодра, фис Гаш, 4 куће.

-Кијево, фис Гаш, 1 кућа, мухаџири. Били су дуго времена чифчије, радећи имање 1/3 за власника имања у сноповима жита.

Према изнетоме, у Овчареву је било 1936. године, арбанашких родова: 10, са 40 кућа. Од тога је био српскога порекла: 1 род, са 4 куће.

Према попису становништва из 1948. године, Овчарево је имало 562 становника, од тога 301 мушких и 261 женских, са 66 кућа.

ИЗВОР: Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – а на основу истраживања обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.