Порекло презимена, заселак Полужа – село Пољанце (Србица)

1. децембар 2019.

коментара: 0

Порекло становништва засеока Полужа – село Пољанце, општина Србица – Косовскомитровачки округ. Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – а на основу истраживања обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и постанак засеока.

Колонистичко насеље заселак Полужа припада селу Ново Пољанце, а налази се на побрђу Дреничке површи. Основано је посве Првог светског рата. Ово насеље има заједничку сеоску славу са селом Новим Пољанцсм, а слави Св. Илију.

Порекло становништва.

Према проучавањима насеља и порекла становништва, колонистичко насеље Полужа у 1935. године имало је следеће родове:

Срби и Црногорци (колонисти):

-Мирић, 2 куће, славе Св. Арханђела Михаила. Овај је род насељен 1930. године из Гацка – Херцеговина.

-Драгојевић, 1 кућа, славе Св. Арханђела Михаила, а прислужују Св. Алексендра. Пореклом су из Облог Брда — Васојевићи, а доселили су се 1924. године.

-Гарић, 2 куће, славе Св. Николу, прислужују Мрклу Петку. Доселили су се 1924. године из Липова – Колашин у Црној Гори. Пореклом су из Братоножића, одакле су као домазети досељени у Липово.

-Косаљевић, 2 куће, славе Св. Арханђела Михаила, прислужују Св. Алексендра. Пореклом су из Милића – Васојевићи, одакле су се доселили 1923. године.

-Лепосавић, 1 кућа, славе Св. Арханђела Михаила. Досељени су 1923. из Милића у Васојевићима.

-Алексић, 1 кућа, славе Св. Арханђела Михаила, такође су пореклом из Милића — Васојевићи, одакле су се доселили 1923. године.

-Кељановић, 1 кућа, славе Св. Николу, прислужују Ивањдан. Пореклом су из Дулипоља — Васојевићи, одакле су досељени 1923. године, старином су Кучи.

-Обрадовић, 1 кућа, славе Св. Василија (Нова година), прислужују Св. Илију. Старином су из Бастаја у Васојевићима, одакле су досељени 1925. године. У Васојевиће су „ускочили“ из неког црногорског племена, због крвне освете.

-Оровић, 1 кућа, славе Св. Арханђела Михаила, прислужују Св. Алексендра. Досељени су из Црног Врха у Васојевићима 1925. године, пореклом су из Лијеве Ријеке.

-Радовић, 1 кућа, славе Св. Арханђела Михаила, прислужују Св. Алексендра. Пореклом су из Лијеве Ријеке –– Црна Гора, одакле су се доселили 1924. године.

Према изнетоме у засеоку Полужи, у 1935. године, било је колонистичких српских и црногорских родова 10, са 13 кућа.

ИЗВОР: Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – а на основу истраживања обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.