Порекло презимена, село Избица (Србица)

30. октобра 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Избица, општина Србица – Косовскомитровачки округ. Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – према истраживањима обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Тип села.

Избица је насеље џематског дреничког типа, које чине три махале. Од старине се рачунало као несамостално насеље – заселак и тек у новије време је постало самостално сеоско насеље.

Историјат села.

Према народној традицији, после помора становништва од чуме у пределу Дреници, остала су у животу у Избегу „само двоје деце“, која су избегла „по гласу из Соколове стијене“ (манастир Св. Петра), те у знак захвалности за спас, завешташе своје имање манастиру. Потомци њихови и данас обитавају у селу Избици, а припадају фису Хот.

Према попису становништва из 1921. године, Избица је имала 210 становника, са 18 кућа.

Порекло становништва.

Према испитивањима у 1936. години, у Избици су обитавали ови родови.

Арбанаси:

-Алиовић, фис Хот, 6 кућа. Старином су Срби јерлије.

-Демај, фис Хот, 8 кућа, старином су такође српскога порекла и чине исто братство са родом Алиовић,

-Рамовић, фис Хот, 6 кућа, такође су домородачко српско становништво, истога братства са Рамовићима. У старини су из православља прешли у ислам, па се временом поарбанасили.

Према наведеноме у 1936. години, у Избици су обитавала 3 арбанашка рода, са 20 кућа. Потичу од сталноседелачког српског становништва, које се поарбанасило.

Називи места за Избицу дати су у овом раду у опсегу села Класдернице, чији је Избица била заселак.

Према попису становништва из 1948. године, Избица је имала 349 становника, од тога 181 мушких и 168 женских, са 46 кућа.

ИЗВОР: Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – према истраживањима обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.