Порекло презимена, село Дуга (Штимље)

26. октобра 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Дуга, општина Штимље – Косовски округ. Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – према истраживањима обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и тип села.

Дуга се налази поред брдовитог тла Kodra Мустаф Башит и Bretenc. Ово насеље џематског дреничког планинског типа, чије се куће налазе по странама поменутих брда, разрађено подигнуте. У старо доба село Дуга се налазило на тлу званом Нер брег, одакле је премештено крајем XVIII века, на данашње сеоско земљиште.

Гробље и воде.

До села се налази сеоско гробље. Гумна се налазе обично у окућницама. У селу постоје три чесме са којих се вода употребљава за пиће и друге кућне потребе, као и за напајање домаће стоке.

Име села.

По народној традицији село Дуга је добило име по дутама, које су у старини обилато проиввођене из забела овога насеља.

Занимање становиштва и остали подаци о селу.

Становништво се бави земљорадњом и сточарством. Од житарица гаје: пшеницу, кукуруз, овас, хељду, раж, јечам, а сеју и кромпир. Од домаће стоке нарочито гаје козе и говеда. Често је становништво принуђено да за своје потребе купује у току године жито. Знатан приход сељана Дуге је био од продаје дрва за грађу и огрев, на пијацама у Урошевцу и Призрену.

У катастарском попису области Бранковића из 1455. године, помиње се село Дуга, са 23 куће.

Према попису становништва из 1914. године, Дуга је имала 57 становника, а била је заселак.

Према попису становништва из 1921. године, Дуга је такође била заселак, а имала је 48 становника, са 7 домова.

Порекло становништва.

Према проучавањима из 1935. године, у Дуги су обитавали следећи родови:

А р б а н а с и:

-Асановић, фис Краснић, 8 кућа. У Дугу се доселила једна кућа 1815. године из Метохије, а старином су из Буња у Арбанији. Из Метохије су досељени у Дугу на купљено имање. У Метохију су се доселили из Арбаније 1785. године,  једна кућа са три брата. У Метохији се раздвоје и оду у три правца: једно је отишло са својом породицом у Бујане – Косово. Други се одеслио у Мачитево (Призренски подгор), са својом породицом, а трећи се доселио са породицом у Дугу.

-Петраштица, фис Сол, 1 кућа. Овај се род населио из села Топила – Косово, пре 150 година. У доба њихова досељавања, Дуга је имала свега две куће.

Према изнетоме у 1935. године у Дуги су обитовала 2 арбанашка рода, са 9 кућа.

Према попису становништва из 1948. године, Дуга је имала 123 становника, од тога 71 мушких и 51 женских, са 19 домаћинстава.

ИЗВОР: Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – према истраживањима обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.