Poreklo prezimena, selo Izbica (Srbica)

30. oktobar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Izbica, opština Srbica – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Tatomira Vukanovića „Drenica“ – prema istraživanjima obavljenih od 1934. do 1937. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Tip sela.

Izbica je naselje džematskog dreničkog tipa, koje čine tri mahale. Od starine se računalo kao nesamostalno naselje – zaselak i tek u novije vreme je postalo samostalno seosko naselje.

Istorijat sela.

Prema narodnoj tradiciji, posle pomora stanovništva od čume u predelu Drenici, ostala su u životu u Izbegu „samo dvoje dece“, koja su izbegla „po glasu iz Sokolove stijene“ (manastir Sv. Petra), te u znak zahvalnosti za spas, zaveštaše svoje imanje manastiru. Potomci njihovi i danas obitavaju u selu Izbici, a pripadaju fisu Hot.

Prema popisu stanovništva iz 1921. godine, Izbica je imala 210 stanovnika, sa 18 kuća.

Poreklo stanovništva.

Prema ispitivanjima u 1936. godini, u Izbici su obitavali ovi rodovi.

Arbanasi:

-Aliović, fis Hot, 6 kuća. Starinom su Srbi jerlije.

-Demaj, fis Hot, 8 kuća, starinom su takođe srpskoga porekla i čine isto bratstvo sa rodom Aliović,

-Ramović, fis Hot, 6 kuća, takođe su domorodačko srpsko stanovništvo, istoga bratstva sa Ramovićima. U starini su iz pravoslavlja prešli u islam, pa se vremenom poarbanasili.

Prema navedenome u 1936. godini, u Izbici su obitavala 3 arbanaška roda, sa 20 kuća. Potiču od stalnosedelačkog srpskog stanovništva, koje se poarbanasilo.

Nazivi mesta za Izbicu dati su u ovom radu u opsegu sela Klasdernice, čiji je Izbica bila zaselak.

Prema popisu stanovništva iz 1948. godine, Izbica je imala 349 stanovnika, od toga 181 muških i 168 ženskih, sa 46 kuća.

IZVOR: Prema knjizi Tatomira Vukanovića „Drenica“ – prema istraživanjima obavljenih od 1934. do 1937. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.