Владичин Хан и околна села

11. јун 2012.

коментара: 17

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (17)

Одговорите

17 коментара

  1. zoran

    poreklom sam po ocu iz Ostrovice prezime Djordjevic otac Stanko(1937-2010) deda Velicko(1892-1967) familija JANKOVCI neke rodjake poznajem neke ne. .Po majci iz Oblicke Sene majka Vida deda Milos pradeda Stamenko cukundeda Nikola njegov brat je Stoilko familija PODGORCI .blizu rodbinu poznajem ali po skorom saznanju otkrivam da vodim poreklo iz sela Podgorac kod VITINE slava koju su slavili i u Vitini je letnji sv. NIKOLA .ako neko misli da imamo zaj. poreklo neka mi posalje kontakt tel ili por.0653320180

    • Jelena

      Gosp. Zorane , mi smo najverovatnije neki dalji rodjaci ,jer moja mama je poreklom iz Ostrovice i njeni su potomci Pavlicka , sudeci po dr. Jovanu Trifunoskom, tj . Kovačevci , a dalje od njih Milenkovci i Jankovci. Sada je skoro kraj 2020. god. , Vaš post je iz 2014., mozda pročitate ovo , mozda i ne, al’ svejedno, lepo je znati da nas ima. Ako procitate ovo,nadam se da ce Vas zateci u dobrom zdravlju. Pozdrav

  2. Шарко

    Zorane,

    Dr. Jovan Trifunoski je proučavao Vranjsku Kotlinu od 1951 do 1955. godine i on je zabeležio Vašu familiju u Ostrovici.

    Kovačevci (37. kuće., Sv. Nikola), dele se na Kovačevce, Milenkovce, Baba Karance, Baba Janince, Slaništare i JANKOVCE. Potiču od deda Pavlička. Pavličko se iselio iz Ljubate kod Bosiljegrada i prvo došao u Vranjsku Banju, gde je radio kao kovač. Tamo “nije mogao da plati porez”. Zato se otselio u Zagužane kod Surdulice. U Zagužanu Pavličko je “ubio Turčina” i pobegao u susedni Priboj. Tamo dugo nije ostao, već “je izišao” u današnje planinsko selp Ostrovicu. Pavličko je imao 5-6 sinova i od njih potiču današnje porodice. Pavličko je predak iz petog pojasa: Risto 60 godina – rođen oko (1890) – Stevan (1860) – Stojan (1830) – Stamenko (1800) – Rista (1770) – Pavličko (1740). Dakle po ocu ste poreklom iz Ljubata kod Bosilegrada.

    Što se tiče porekla Vaše majke. Dr. Jovan Trifunofski je zabeležio 1951-1951 godine familiju Podgorci u Obiličkoj Seni poreklom iz Podgorca u Metohiji – opširnije http://www.poreklo.rs/2013/12/28/poreklo-prezimena-selo-obilicka-sena-vranje/ Podgor nije selo u Metohiji, već jedna mala župa u okolini Prizrena čine je naselja Ljubižda, Grnčare, Skrobište i Novo Selo.

    • zoran

      hvala za informacije posalji mi kontakt pa da se cujemo.

    • Милош

      Шарко, поштовање
      дали може помоћ да се надовежем на село Островица Ханска, моје презиме је Јовић, а по родослову ми смо од Јован Јовановића 1830, Островица, неке незнам тачно, слава св Архангел Михаил. Покушао сам на све начине да сазнам нешто о томе али безуспешно.
      Хвала Вам

  3. daca

    molim ako neko zna neka mi napise moj deda je rodjen u bogosevo zove se dragan ilic datum rodjenja je 21.06.1934 majka muse zvala spasena a otac stojan ako neko zna nesto neka mi javi na tel 0693226379 unapred hvala

  4. daca

    pomaze BOG draga braco recitemi poreklo mog dede Dragan ilic selo Bogosevo opstina Vladicin han mislim da slave SV.ARANDJELA deda se odselo davno odatle njegov otac se zvao Stojan a majka spasena deda je rodjen 21.06.1934 unapred hvala i SLAVA BOGU sto postojite.isto mozemo preko vas saznati kosu nasi preci unapred hvala.ako nesto saznate javitemi molim vas mejlom ili na tel 0693226379 unapred hvala.

  5. Dejan Petrovic

    Daco, moje poreklo je iz Bogoseva. Tamo imam i kucu od oca. Ja sam iz familije Petrovic. Raspitacu ti se kod ovih mojih i javicu ti se..Pozdrav..

  6. Dejan Stošić

    Poštovani ,
    ako ima nekog ko bi pobliže predstavio istoriju familije Stošić iz Kunova bio bih mu VEOMA zahvalan . Naime po očevoj liniji moji su iz Kunova (mahala Trmalo), otac Stanko (1950) deda Stojan ( trenutno nemam info), pradeda Dušan . To je sve što znam u ovom trenutku.
    Bio bih zahvalan i za druge informacije o nastanku sela , odakle su se familije naseljavale , nešto o crkvi Svete Trijice …

  7. pedja

    pozdrav svima ja sam iz Ljutež
    od Taskovići -iz Drenje mahala
    ja sam 1978 ,a koreni su stari oko
    150 godina ono sto ja znam
    pozdrav ljutežancima

  8. Dragan

    Očevo poreklo je u selu Beliševo Dragan1975 Stojan1939 Stoilko 1898….. familija Padinarci,Stevanović slava Sv Nikola.Po knjizi Vranjska kotlina Iz okoline Ćustendila 3 brata su se naselila u Belanovce a jedan od njih otišao u Beliševo i nastale familije Bulumaci i Padinarci.Ako neko zna nešto više molim da javi na mail [email protected] ili 064 15 96 112.

  9. Filip

    Poreklo po pradedi Nikodiju Cvetkovicu iz sela Kukavice,potrebno mi je vise podataka o njegovoj familiji.
    Unapred hvala!

  10. Tana

    Ukoliko je pradeda imao suprugu Maru, znam po nešto…