Порекло презимена, село Калиманце (Владичин Хан)

26. новембар 2016.

коментара: 0

Порекло становништва села Калиманце, општина Владичин Хан – Пчињски округ. Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Врањска Котлина“, насталој на основу података прикупљених од 1951. до 1955. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Калиманце леже на падини у непосредној близини Владићиног Хана. Због долова и коса потребно је 20 до 30 минута хода да би се дошло из једног краја у други.

Воде.

Мештани користе воду за пиће из извора и бунара.

Земље и шуме.

Називи потеса су: Росуље, Големи Рид, Суво  Дрво, Рајчики, Караџине, Мртвице, Орљак, Кула, Доња Морава, Костањовац, Пољана, Преслоп, Бачевиште, Трач, Длуге Њиве и Криви Вир.

Тип села.

Калиманце је село разбијеног типа. Дели се у пет махала: Бојчинску, Маркоску, Големо Ридску, Шиканску и Рекари. У неким деловима села куће су близу једна другој а у другом оне су разбацане.

Калиманце су 1952. године имале укупно 54 домаћинстава.

Постанак села и прошлост.

По њивама око кућа припадника рода Стевановци налажени су делови старих, танких цигала. На локалитету Стража видео је Каниц остатке који припадају римском кастелу.

Калиманце се рачуна у стара села у овом крају. По народном предању некада су овде живела два брата. Касније они раздвојили; један је отишао у суседно Репинце, други је остао у Калиманцу. Од првог претка потичу данашњи родови који славе Аранђеловдан. Најстарије махале су Бојчинска, Маркоска и Големо Ридска. Остале махале су млађе.

Кула је место северно од села, на граници према Грделичкој Клисури. Ту је за време Турака „седео буљукбаша“.

Сеоска слава „за поље“ је Ђурђевдан. У средини села је крст.

Порекло становништва.

Као стариначки родови сматрају се:

-Бојчинци, Марковци, Големо Ридци, Шиканци, Рекари, Стевановци и Џукерци. Сви славе Аранђеловдан. Некада су чинили један род. Сада су се разродили и међусобно склапају брачне везе.

Досељени су:

-Караџинци, Никољдан, су се доселили из суседног Балиновца у Грделичкој Клисури.

ИЗВОР: Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Врањска Котлина“, насталој на основу података прикупљених од 1951. до 1955. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.