Звечан и околна села Reviewed by Momizat on . Општина Звечан: Банов До, Бањска, Бањска Река, Бањски Суви До, Бољетин, Бресница, Валач, Велико Рударе, Вилиште, Грабовац, Грижани, Дољане, Жажа, Жеровница, Жит Општина Звечан: Банов До, Бањска, Бањска Река, Бањски Суви До, Бољетин, Бресница, Валач, Велико Рударе, Вилиште, Грабовац, Грижани, Дољане, Жажа, Жеровница, Жит Rating: 0
You Are Here: Home » Завичај - села и градови » Звечан и околна села

Звечан и околна села

Општина Звечан:

Банов До, Бањска, Бањска Река, Бањски Суви До, Бољетин, Бресница, Валач, Велико Рударе, Вилиште, Грабовац, Грижани, Дољане, Жажа, Жеровница, Житковац, Звечан, Извори, Јанков Поток, Јошевик, Каменица, Кориље, Кула, Липа, Липовица, Ловац, Лозиште, Локва, Мали Звечан, Мало Рударе, Матица, Меки До (од 2007. године Кећи До), Ораовица, Рудине, Сендо и Србовац.


Коментари (2)

 • Ljiljana Sabljic

  Molim vas da proverite poreko
  Milorad Prvoslav Sofronijevic iz Rudara opstina Zvecan. Krsna slava Sv.Djordje

  Одговори
 • Војислав Ананић

  РУДАРЕ

  Два су села на терасама Ибра – Горње – Мало Рударе или Мало Село је под Малом стеном, а Доње – Велико Рударе или Велико Село је под Кршем – Рударачким кршем. Око два сата су села удаљена међу собом. У међама села су: Солила, Чука, Велика степа, Мала стена, Миладипов лаз, Погледало и Ибар. Водени ток је Дубоки поток, а извори су: Чесма, Извор у Ђуриној долини, Коштан, Чубура, Чесма и извор у Лазу, Чесма у Старом селу. Пије се вода са шест бунара. Потеси су: Селиште, Смоник и Лескове долине. Гробље.је код црквине, у потесу Смонику.
  Село Рударе забележено је у Светостефанској хрисовуљи. Г. 1892. село Рударе има 28 кућа (све српских); 1921 у селу је 47 домаћинстава с 338 чланова, а 1948 – 95 домаћинстава са 637 чланова.
  У селиштима су старије насеобине рудара. Како је село било на висини, тукли су га громови у три маха па се оно трипут премештало. Отуд, кажу, Селишта. У гробљу је црква у рушевинама. Била је то мала црква зидана тесаником и кречом. На међи према селу Лисици је Смрдан, извор сумпоровите воде и поток. Око извора су трагови насеља и зидова неке грађевине. Мештани мисле да су остаци неке старе бање. У Старом селу (у Горњем Рудару) стоје – „ћуте” „дуварине“ (зидови) и остаци темеља кућа и зграда из древне прошлости. Ниже Крша и под Великом стеном су ископане „оставе“ старог новца.
  Родови. – После 1750. године доселили су се: Морачани – Марковићи (6 кућа, Св. Арханђео, у новембру и Св. Арханђео „летњи“, у јулу), од Морачана из Борчана. Они су један род с Крајчанима у Грабовцу. После рата 1877/78. настанили су се: Мандићи: Трајковићи, Здравковићи, Анђелковићи (3 куће, Св. Арханђео 8. новембра), из Рајетића на Рогозни. Илићи (3 куће, Св. Ћирик) су „Ис Преко ибра“, из села Валача. Нови су досељеници, после 1900. године: Нешковићи (2 куће, Св. Арханђео) су прешли из Доњег Рудара. – Вилимоновић (1 кућа, Св. Ђорђе и Св. Никола), из из Доњег Рудара прешао је на имање. – У Доњем Рудару су: Ђуриновићи: Петровићи, Игњатовићи, Пајићи, Милићи, Совронијевићи, Радосављевићи (45 кућа, Ђурђевдан и Св. Никола зимњи). У Великој сеоби дођоше „из Црне Горе“ три брата Ђуриновића: Петар, Милутин и Миљко. Петар оста у селу и остави потомке. Од њега су сви „светођорци“ у селу. Милутин оде у Стрмац у Ибарском Колашину, а Миљко се одсели у село Ловац у Бањској. Око 1850. пређоше из Горњег Рудара Морачани: Марковићи, Нешковићи и Миленковићи (7 кућа, Св. Анханђео, у новембру). Нови досељеници после 1900. године су: Милојевић (1 кућа, Св. Јован Крститељ) из Житковца „Преко Ибра“, домазет „удао се на жену“ Радосављевића. Вуксановић (1 кућа, Ђурђевдан), од Милошевића из Бољетина, је „усињеник“ – усиновљеник једног Радосављевића – од Ђуриновића.

  Извор: Радослав Љ. Павловић – КОПАОНИК, Брус, 2012.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top