Порекло презимена, село Лозиште (Звечан)

1. маја 2018.

коментара: 0

Порекло становништва села Лозиште, општина Звечан  – Косовскомитровачки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и тип села.

Лозиште је мало насеље на присојним падинама Крша и Градине, а крај Кула је између Дебелог Брда и Ибра. Кроз оба насеља пролази пут, који се одваја од главног пута Митровица—Бањска и води на север долином Ибра. Куће су са обе стране пута.

Воде.

У Лозишту се вода употребљава са извора Бубана, Чесмице и сједне уставе, а код Шевара је мали „кладенац“. У крају Кули употребљава се вода са Чешме, која извире под Дебелим Брдом. Корита за стоку су код чесме Шетоње, која извире из Шетоњиног Брда. Стока се поји на Ибру, Кривом Потоку, Правом Потоку, а у Кули на Кулском Потоку и Каменичком Потоку. Сви потоци су у рано пролеће плаховити а лети сасвим суви.

Земље и шуме.

У Лозишту су њиве повише кућа и на местима Смрдану, Дреновим Њивама, Белој Њиви, Лугу, Смоници, Јазбини, Падалишту, Клечу и у Вртешкој. Повише Градине биле су старе њиве, али их је киша однела у Ибар, па је на том месту сада голи камен. У Кули су њиве и ливаде око кућа, а пасишта по Дебелу Брду, Осоју, Шетоњином Осоју и Мајдану, али су плодније оне са обе стране Ибра. Сенокосне ливаде у Лозишту су на Лазиницама и у Реци, а шуме, испаше и утрине се називају Градине, Лозиште (по коме је насеље добило назив), Милошки Поток, Кулски Поток, Липарје, Дуварине, Слатки До, Прави Поток, Томин До и Кулски Поток.

Историјат, старине и остали подаци о селу.

Назив насеља забележен је 1761. године као село Лозиште у Бањској. Од старог села остало је гробље, а ту је и данашње, непосредно до железничке станице. На Шетоњском Брду је Шетоњин Гроб, о коме се сада ништа не казује. Ту има закопа од некаквих давно порушених зграда. На Градини нема видних остатака од града. На Кршу, повише Куле, познаје се „тепе“, тј. Остаци некаквог утврђења, вероватно путне стражарнице. Гробље за Кулу је у селу Локви. После ослобођења 1912. године основало се посебно гробље недалеко од кућа,  у коме је први укопан погинули ратник од рода Луковића (погинуо у Дреници). Лозиште су заселили досељеници у првој половни 19. века, а Кула 1910. година. Године 1948. у оба насеља било је 78 становника.

Порекло становништва.

Родови у Лозишту:

-Пејановићи, Живковићи, 2 куће, су од Станковића у Житковцу.

-Недељковићи, 9 кућа, слава Св. Петка, су Гашани, дед из Врбнице у Дреници у коме и сада имају род. По предању они су у Метохију сишли однекуд из Црне Горе. Вукадиновићи и Радомировићи у Сеоцу у Слатини, у копаоничком Ибру, су од њих.

Родови у Кули су:

-Луковићи, Радосављевићи, 3 куће, слава Ђурђевдан, су Дробњаци, прешли из Локве; имају одсељене одељаке у селу Томином Потоку код Прокупља.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.