Порекло презимена, село Вилиште (Звечан)

5. априла 2018.

коментара: 0

Порекло становништва села Вилиште, општина Звечан – Косовскомитровачки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Вилиште je мало село између Осоја и Присоја у изворишту Врела.

Тип села.

Село има три групе кућа, које су распоређене са обе стране потока.

Воде.

Село је оскудно водом. У њему има бунара који пресушују. Најбоља вода је Врело, али и она лети усахне. Стока се поји по потоку Кућишту у суседној Бресници, на Јopгoвој Води између Вилишта и села Локве и на извору Водици у планини.

Земље и шуме.

Њиве су помешане с ливадама код кућа и на местима која се називају Раткова Глава, Гашова Ливада, Петерака, Грабак, Војинов Бријег, Јован–Лаз, Сенова Кућа (кућиште), Кисерача, Равна до Врела. Има њива по стрмим странама брда, подзидане сухомеђинама и плотовима да их јачи пљускови не би однели у потоке. Врх на Осоју назива се Ајдин Лаз; шума на Шиндачи је слаба а испуст стоке је по суседним брдима.

Старине и остали подаци о селу.

Садашње гробље је на преседлини повише села. Ту је било старо хришћанско гробље. Село „Велиште“ забележено је 1832. Године а1941. године куће овога села биле су спаљене, становништво се одселило у Топлицу, па се повратило 1945. године. Село је имало 1948. године 68 становника.

Порекло становништва.

-Здравковићи, Антонијевићи, 7 кућа, слава Св. Петка, су Гашани, досељени из неког села ниже Мокре у Колашину на Ибру.

-Вуловићи, 2 куће, слава Св. Јован, су пореклом из ибарског Колашина, неко време били у Јошевику, Валачу, па отуда прешли крајем прошлога века; старина им је негде на Косову.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.