Порекло презимена, село Сеоце (Лепосавић)

5. априла 2018.

коментара: 1

Порекло становништва села Сеоце, општина Лепосавић – Косовскомитровачки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и тип села.

Сеоце, ,, Соце“ је на речној тераси брда Чукара на левој страни Kaмeничке Реке. Кроз село протиче Сеочки Поток („Сочки“).

Тип села.

Куће су скупљене по родовима.

Воде.

Вода се узима са извора Бубана и Вирчине и са два бунара.

Земље и шуме.

Њиве су на местима која се називају Милин Брег и Кошариште; утрина и пасишта су на Голој Чукари, Жешљаку, Кошаришту, Сочкој Ледини и на Шиљку, а шума је на Блатини.

Старине и остали подаци о селу.

Повише Бугарске Ледина у Сеочком Потоку има три старе надгробне плоче без натписа и орнамената. У Бивољачком Потоку има повелики камен, на коме има два удубљења, која су, по предању, отисци колена Краљевића Марка. Данашње гробље је код старог ниже села. Насеље је спаљено 1941. године,  становништво се раселило, па се повратило 1942. године.

Порекло становништва.

Сеоце су основали у почетку друге половине 19. века:

-Вукадиновићи, 3 куће и:

-Радомировићи, 2 куће, слава Св. Петка, су Бјелопавлићи из Вилишта у Бањској. Они су крвни рођаци Јакшићима у Вучој, Јаковљевићима у Лепосавићу и Недељковићима у Лозишту у Бањској.

-Мекоделци, Радовановићи, 5 кућа, су од Миловића у Меком Делу; имају крвне рођаке Мекоделце у Житковцу, Дољанима, Жеровници, Ораховици у Бањској и негде у Банату.

-Трајковићи,  2 куће, слава Ђурђевдан, су досељени из Стрмца у Дреници.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Nikola Radovic

    Pozdrav,

    da li neko mozda zna vise o rodu Radovica koji su se odselili posle 1878/79 u Toplicu selo Prekopuce, slava Sv.Luka. Inace u Secou je zabelezeno da je rodjen Rade Ivanovic 1819 od kojih su ovi Radovici.