Poreklo prezimena, selo Vilište (Zvečan)

5. april 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Vilište, opština Zvečan – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Vilište je malo selo između Osoja i Prisoja u izvorištu Vrela.

Tip sela.

Selo ima tri grupe kuća, koje su raspoređene sa obe strane potoka.

Vode.

Selo je oskudno vodom. U njemu ima bunara koji presušuju. Najbolja voda je Vrelo, ali i ona leti usahne. Stoka se poji po potoku Kućištu u susednoj Bresnici, na Jopgovoj Vodi između Vilišta i sela Lokve i na izvoru Vodici u planini.

Zemlje i šume.

Njive su pomešane s livadama kod kuća i na mestima koja se nazivaju Ratkova Glava, Gašova Livada, Peteraka, Grabak, Vojinov Brijeg, Jovan–Laz, Senova Kuća (kućište), Kiserača, Ravna do Vrela. Ima njiva po strmim stranama brda, podzidane suhomeđinama i plotovima da ih jači pljuskovi ne bi odneli u potoke. Vrh na Osoju naziva se Ajdin Laz; šuma na Šindači je slaba a ispust stoke je po susednim brdima.

Starine i ostali podaci o selu.

Sadašnje groblje je na presedlini poviše sela. Tu je bilo staro hrišćansko groblje. Selo „Velište“ zabeleženo je 1832. Godine a1941. godine kuće ovoga sela bile su spaljene, stanovništvo se odselilo u Toplicu, pa se povratilo 1945. godine. Selo je imalo 1948. godine 68 stanovnika.

Poreklo stanovništva.

-Zdravkovići, Antonijevići, 7 kuća, slava Sv. Petka, su Gašani, doseljeni iz nekog sela niže Mokre u Kolašinu na Ibru.

-Vulovići, 2 kuće, slava Sv. Jovan, su poreklom iz ibarskog Kolašina, neko vreme bili u Joševiku, Valaču, pa otuda prešli krajem prošloga veka; starina im je negde na Kosovu.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.